Met de auto naar Frankrijk? Let op de verkeersregels!

Als je met de auto op vakantie gaat naar Frankrijk, vertrek je best goed voorbereid. Gaat je route via tolwegen? Weet je waar je kan tanken? Plan je trip grondig en vermijd onprettige verrassingen. Je wilt je vakantiebudget toch niet uitsluitend aan tol en verkeersboetes besteden? In het buitenland gelden vaak andere verkeersregels dan in België en zo bega je zonder het te weten een verkeersovertreding. Wat is verboden en wat is verplicht in Frankrijk? Parkeer je even tussen deze tips en geniet van een vakantie zonder verkeersboetes.

  • Welke zaken zijn verplicht of verboden in je auto?

  • Voor welke steden heb je een ecovignet Crit’Air nodig?

  • Welke boetes riskeer je?

Lachen naar de (flits)camera


Wist je dat wij Belgen zo’n 490 000 snelheidsovertredingen begingen in Frankrijk in 2019? Wanneer je la douce France binnenrijdt, houden maar liefst 5000 camera’s je snelheid in de gaten. Een opfrissing van de snelheidsbeperking in Frankrijk is dus aan de orde want flitsverklikkers zijn er ten strengste verboden.


Op autosnelwegen mag je bij normale weersomstandigheden maximum 130 km/u rijden in Frankrijk. Bij neerslag is de maximumsnelheid beperkt tot 110 km/u. Als je minder dan 3 jaar over je permanent rijbewijs beschikt, mag je sowieso maar 110 km/u rijden op de Franse autosnelwegen. Bij mist met een zichtbaarheid van minder dan 50 meter geldt op alle wegen, dus zelfs op de autosnelwegen, een snelheidsbeperking van 50 km/u. Maar als je met dergelijke weersomstandigheden geconfronteerd wordt tijdens je zomervakantie is een verkeersboete vast het minste van je zorgen.


Denk tijdig aan je ecovignet

In heel wat landen is een wegenvignet of milieuvignet verplicht. Ook meer en meer Franse steden voeren zones met beperkte circulatie in om de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof te verlagen. Sinds 1 juli is het daarom verplicht een ecovignet Crit’Air aan te schaffen voor je autovakantie naar Frankrijk. Deze milieusticker bestaat uit 6 categorieën (afhankelijk van hoe vervuilend je wagen is) en kan voorlopig enkel online op www.certificat-air.gouv.fr besteld worden. Bestel tijdig want de levertijd bedraagt ongeveer 10 dagen. Rijd je toch zonder ecovignet een van deze steden binnen dan riskeer je een boete van ongeveer €68. Terwijl een ecovignet amper €4,80 kost.

Verplicht bij te hebben

Als je met de auto naar Frankrijk op vakantie, ben je sowieso verplicht om 2 alcoholtesters bij te hebben. Sinds 2013 word je hiervoor echter niet meer beboet. Dat is een beetje dubbel dus. Verder moeten de gangbare zaken in je auto voorzien zijn: een fluohesje, een gevarendriehoek en een brandblusser. Niet vergeten: in Frankrijk is een koptelefoon of elk ander type headset verboden als je achter het stuur zit!

Maximum toegelaten alcoholgehalte

Tijdens je autovakantie genieten van een lekker lokaal wijntje? Of van een glaasje Pastis als aperitief? In Frankrijk geldt een maximum toegelaten alcoholgehalte van 0,5 promille. Als je nog geen 3 jaar je rijbewijs hebt, is dit maximum 0,2 promille.

Welke verkeersboetes riskeer je?

Als je ondanks deze tips toch bekeurd wordt, dan wil je natuurlijk weten wat een verkeersboete in het buitenland kost. In Frankrijk betaal je voor de meeste verkeersovertredingen minder als je de betaling binnen de 45 dagen voldoet. Reed je bijvoorbeeld 15 kilometer te hard buiten de bebouwde kom, dan bedraagt je verkeersboete €45 als je op tijd betaalt. Betaal je pas na 45 dagen, dan betaal je de forfaitaire boete van €135. Heb je na 75 dagen nog niet betaald, dan krijg je een verhoogde boete van €180. Je kan dus beter te snel betalen in plaats van te snel rijden. En denk er ook niet aan om je boete uit Frankrijk niet te betalen. Het bedrag kan zeer snel oplopen.

Ligt er geen fluohesjes of gevarendriehoek in je auto? Rijd je met versleten banden, zonder gordel of zitten de kinderen niet in het juiste veiligheidszitje? Voor al deze overtredingen mag je zo’n €750 van je vakantiebudget aan verkeersboetes spenderen. En denk er tijdig aan om flitsverklikkers te verwijderen want deze kunnen je tot €1500 armer maken.

Toch laten vangen? Bereken jouw boete met de boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6725 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!