Verkeersboetes voortaan makkelijker geïnd

Voortaan worden verkeersboetes vaker automatisch en dus ook makkelijker geïnd. Ontdek wat er wijzigt en hoe je online je boete kan betalen.

  • Nieuwe unieke samenwerking tussen FOD Justitie, de Federale Politie en de FOD Mobiliteit.

  • Voortaan kan je online je verkeersboete betalen op basis van het nummer van je proces-verbaal.

  • Voor zwaardere overtredingen of bij betwisting van een boete moet je alsnog voor de politierechtbank verschijnen.

 

Voortaan zullen verkeersboetes makkelijker kunnen worden geïnd, ook voor buitenlandse verkeersovertreders, dankzij een unieke samenwerking tussen FOD Justitie, de Federale Politie en de FOD Mobiliteit in het ‘Crossborder’-project. Vanaf 3/7/2017 worden processen-verbaal over verkeersovertredingen automatisch verzonden.

 

Tot nu toe stelde de politie een proces-verbaal op, waarna de agenten het moesten afdrukken en in enveloppen steken. Dat proces wordt nu uitbesteed aan Bpost. Ook op internationaal vlak wordt de procedure eenvoudiger: de voorstellen worden niet alleen automatisch verzonden, maar ook vertaald voor overtreders uit zeven Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Liechtenstein en Monaco. Dankzij de automatisering komen er 720 politieagenten vrij die zich niet meer met de administratieve opvolging van de verkeersboetes hoeven bezig te houden

 

Nog een belangrijke wijziging is dat wie zijn boete weigert te betalen niet meer automatisch voor de politierechter zal moeten komen. Als je niet ingaat op het voorstel van minnelijke schikking, krijg je een betalingsbevel. "Het parket zal in de toekomst zonder tussenkomst van een politierechter een betalingsbevel kunnen geven. Het ministerie van Financiën kan die boete dan innen." Dat kan bijvoorbeeld door middel van een deurwaarder of door minder belasting terug te geven aan iemand die personenbelasting terugkrijgt. Wie de minnelijke schikking weigert te betalen, krijgt van het parket een minnelijke schikking die meteen 33% duurder is. Betaal je deze ook niet dan krijg je van het parket een bevel tot betalen waardoor het boetebedrag nog eens met 35% stijgt.

 

Deze nieuwe manier van werken geldt voor verkeersovertredingen van de eerste, tweede en derde graad. Dit zijn verkeersovertredingen zoals rijden zonder gordel, kleine snelheidsovertredingen en het niet verlenen van voorrang. Wie een zwaardere verkeersovertreding begaat of zijn boete betwist, moet nog steeds voor de politierechtbank verschijnen. Een lichtpuntje: de overheid maakt het ons voortaan wel makkelijker om de boete voor een verkeersovertreding te betalen. Op basis van het nummer van je proces-verbaal kan je online je boete betalen op verkeersboeten.be

 

Zelf een verkeersovertreding begaan? Bereken je boete met onze handige boetcalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 60 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!