Zo werkt de roodlichtcamera

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld! Zowel snelheidscamera’s als roodlichtcamera’s houden ons rijgedrag in de gaten en zorgen ervoor dat we automatisch een verkeersboete toegestuurd krijgen. Door het rood licht gereden? Niet meer kunnen remmen of stoppen bij het oranje verkeerslicht? Vorig jaar werden er bijna 9,5 miljoen verkeersovertredingen geregistreerd met kentekenregistratie. Maar weet jij hoe zo’n camera werkt?

 

 

 

De snelheidscamera

Snelheidscamera’s hebben een radar die onhoorbare geluidsgolven uitstuurt. Radargolven kennen het dopplereffect waarbij een verandering van frequentie van geluid of licht wordt waargenomen door een snelheidsverschil tussen de zender en de ontvanger. Te snel gereden? Dan heeft de camera opgemerkt dat het tijdverschil tussen de verzonden en ontvangen signalen groter was dan normaal.

 

De roodlichtcamera

Een roodlichtcamera werkt meestal met 2 lussen in het wegdek en maakt dus ook 2 foto’s. Wanneer je over de eerste lus rijdt, controleert de roodlichtcamera de kleur van het verkeerslicht. Dit is dus om je overtreding te registreren. Rijd je over de tweede lus, dan controleert de roodlichtcamera tegen welke snelheid je dit deed. Bij het constateren van de verkeersovertreding, registreert de roodlichtcamera ook je kenteken. De roodlichtcamera flitst wel pas als het rode licht al minstens 1 seconde op rood staat. Heb je niet meer kunnen stoppen voor het oranje licht, dan word je enkel beboet wanneer je dit tegen een te hoge snelheid deed. Laat je dus niet langer misleiden door de naam van deze camera! Een roodlichtcamera registreert wel degelijk meer dan door het rood licht rijden.

 

Door het rood licht gereden

Door het rood licht gereden en benieuwd wat je mag verwachten voor deze verkeersovertreding? Het vervolgingsbeleid voor door het rood rijden, verschilt van arrondissement tot arrondissement. Kreeg je een onmiddellijke inning voorgesteld maar wil je de boete voor door het rood rijden betwisten? Betaal deze dan niet. Na betaling van de onmiddellijke inning wordt de zaak immers afgesloten. Wees je er wel van bewust dat in de meeste gerechtelijke arrondissementen meer dan 80% van de betwistingen wordt verworpen. En toegeven dat je door het rood licht reed omdat er toch niemand op de baan was, is geen geldig argument. Plaats maken voor een prioritair voertuig kan daarentegen wel een geldige reden voor door het rood licht rijden zijn.

 

Werd jouw kenteken geregistreerd door een roodlichtcamera? Bereken je verkeersboete met onze handige boetecalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 39 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!