Welk verschil maakt Tournée Minérale bij alcoholcontroles?

Welke voordelen houden deelnemers over aan Tournée Minérale? Hoe lang blijven die voordelen duren? Alcoholcontroles zijn geen probleem tijdens de actie, maar onderzoek van UGent wijst op

Met Tournée Minérale proberen Stichting tegen Kanker, De DrugLijn en andere organisaties de feestdagen achter de rug te laten. Met een maand geen alcohol tijdens februari vermijdt je niet enkel spanning bij alcoholcontroles, vooral je lichaam plukt de vruchten. Wat waren de resultaten van Tournée Minérale?

 

Wat waren de resultaten van Tournée Minérale?

Onderzoekers aan de Universiteit van Gent onderwierpen deelnemers van Tournée Minérale aan 3 vragenlijsten: bij de start van de maand, op het einde en 6 maanden later. Daaruit bleek dat nuchtere alcoholcontroles nog het minst van de voordelen waren die de deelnemers ervoeren. De 15.257 mensen die alle vragenlijsten invulden, bleken namelijk een permanente gedragswijziging te ondergaan ten opzichte van alcohol. Voor de actie dronken de deelnemers gemiddeld 10 glazen alcohol per week. Een half jaar later was dat verminderd tot 8.

Bovendien gaven ze ook aan zich veel beter te voelen tijdens de actie.

De controlegroep die niet deelnam toonde die daling niet, waardoor de feestdagen uitgesloten kunnen worden als hoofdreden voor de initiële alcoholconsumptie.

 

Waar komen die resultaten vandaan?

De conclusies van Universiteit Gent bewijzen dus het blijvende effect van Tournée Minérale voor alle deelnemers. Dat zou grotendeels te maken hebben met bewustwording omtrent alcoholgebruik tijdens de 'droge' maand. Deelnemers ondervinden dan namelijk aan den lijve welke negatieve effecten alcoholgebruik hebben op het lichaam. Ze geven ook aan nadien gemakkelijker alcohol te kunnen weigeren en er minder snel zelf naar te grijpen.

Vlaams Minister van Welzijn Jo van Deurzen pleit daarom voor herhaaldelijke deelname. Zo zou niet iedereen permanent gezonder zijn en alcoholcontroles probleemloos doorstaan, het zou ook de permanente veranderingen versterken.

 

Wat zijn mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik?

Zowel lichamelijk als wettelijk hangen er heel wat gevolgen vast aan overmatig alcoholgebruik. De initiatiefnemers benadrukken de fysieke voordelen op de website van Tournée Minérale, met onder andere de nadruk op gewichtsverlies en betere slaapkwaliteit. Maar ook wettelijk bespaart een maand zonder alcohol je potentiële problemen. De alcoholcontroles ken je al, maar ook openbare dronkenschap en zelfs dronken fietsen kunnen hoge boetes en mogelijke bijkomende straffen opleveren. Tournée Minérale kan dus enkel een goed plan zijn.

 

Welke straffen kan ik krijgen voor rijden onder invloed? Hoe kan ik mijn rijbewijs verliezen door dronken te fietsen? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6672 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!