Een alcoholboete in de bus? Dit gaat het je kosten

Het kan ons allemaal overkomen. Je moet blazen en het alcoholgehalte in je bloed is te hoog. Je blijkt net te veel gedronken te hebben om nog achter het stuur te mogen kruipen. Je wordt vervolgd voor rijden onder invloed. De verkeerswetgeving bepaalt dat rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed strafbaar is. Dat leidt uiteindelijk tot een boete voor rijden onder invloed.

Tegenwoordig vinden steeds meer alcoholcontroles plaats. Daarbij moeten automobilisten een ademtest ondergaan, het zogenaamde blazen. De uitslag van deze test kan zijn: S voor safe (er is geen alcoholintoxicatie), A voor Alarm (er is alcoholintoxicatie tussen de 0,5 en 0,8 promille) of P voor positief (er is alcoholintoxicatie van minimum 0,8 promille). Blaas je S, dan is er niets aan de hand en mag je gewoon doorrijden. Dit is niet het geval als er alcoholintoxicatie wordt vastgesteld. Afhankelijk van de hoeveelheid promille in je bloed, varieert de straf voor rijden onder invloed van een boete tot een rijverbod. Bovendien zal je bij een erg hoog alcoholpercentage voor de politierechtbank moeten verschijnen. Sowieso zal de bestuurder zijn wagen even aan de kant moeten laten staan. De duur van dit rijverbod hangt af van het vastgestelde ademalcoholgehalte. Bij beginnende automobilisten wordt eerder een rijverbod opgelegd, en is de duur van het rijverbod langer dan bij een gevorderde automobilist met hetzelfde ademalcoholgehalte.

Hoe hoog de uiteindelijke boete voor rijden onder invloed zal zijn, is dus afhankelijk van het aantal promille in je bloed. Bereken daarom je boete met onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 38 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!