Snelheidsovertredingen goed voor 9.300 boetes per dag

In de eerste helft van dit jaar begingen alle automobilisten samen net geen 1,7 miljoen snelheidsovertredingen, oftewel zo’n 9.300 boetes per dag.
  • In de eerste 6 maanden van dit jaar begingen alle automobilisten samen net geen 1,7 miljoen snelheidsovertredingen. Goed voor zo’n 9.300 boetes per dag.

  • Belangrijkste oorzaken zijn dat mensen nog al te vaak gehaast zijn in het verkeer en dat te snel rijden nog steeds sociaal aanvaard is.

  • Ook het groeiend aantal wagens op onze wegen heeft een invloed op het hoge aantal snelheidsboetes.

Uit de nieuwe boetecijfers van de politie blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar bijna 1,7 miljoen snelheidsboetes werden uitgeschreven, oftewel zo’n 9.300 per dag. En dat is het op één na hoogste cijfer in de afgelopen 10 jaar.

Mentaliteitswijziging nodig!

De helft van zij die snelheidsovertredingen begingen, geeft tijdswinst als verklaring. Mensen zijn voortdurend gehaast, de druk om niet te laat te komen voor een afspraak is hoog. Volgens verkeerspsycholoog Helmut Paris, die werkt voor het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, willen we filetijd snel goedmaken. De werkelijke tijdswinst is echter bijna te verwaarlozen.

Een groot aantal van de hardrijders rijdt meer dan 30 km/h boven de maximum toegestane snelheid. Te snel rijden is nog steeds cool. En vooral mannen vallen op die manier graag op, al moeten vrouwen niet onderdoen. Snelheidsovertredingen zijn dan ook sociaal meer aanvaard dan bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol of drugs. Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is ook hier dringend een mentaliteitswijziging nodig.

Meer wagens op de weg

Uit de allerlaatste cijfers van de FOD Mobiliteit en Vervoer blijkt dat er ook meer wagens rijden op onze wegen. Die leggen samen meer kilometers af, waardoor de kans op snelheidsovertredingen aanzienlijk toeneemt. Vorig jaar reden we allemaal samen 84,2 miljard kilometer met de wagen, oftewel 1,6 procent meer dan in 2014. Een nieuw Belgisch record, zo blijkt.

Die toename is voornamelijk te wijten aan het steeds groter wordende wagenpark: + 1,6 procent. Bovendien is in 2015 het gemiddelde aantal afgelegde kilometers per personenwagen lichtje toegenomen, van 15.096 km in 2014 tot 15.151 km vorig jaar. Ten opzichte van onze buurlanden leggen we respectievelijk 9 procent en 6 procent meer kilometers af dan automobilisten in Frankrijk en Nederland, en 1,5 procent minder dan in Duitsland.

Boetes voor snelheidsovertredingen kunnen hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5057 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!