Wat zijn de boetetarieven voor een snelheidsovertreding?

Een snelheidsovertreding is een overschrijding door een wegvoertuig van de ter plaatse geldende maximaal toegelaten snelheid. Deze wordt tijdens een snelheidscontrole vastgesteld door een flitspaal of een (on)bemande flitscamera. Een nieuwere vorm is de trajectcontrole waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten.

Welke boete krijg je voor een snelheidsovertreding?

De snelheidsovertreding is een aparte categorie van overtredingen en wordt vanaf een bepaalde snelheid progressief beboet per km/uur te snel.

  • Boete snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom, zone 30, schoolomgeving, woonerf:

    • Snelheidsoverschrijding tot 10 km/uur = €53

    • Snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/uur = €53 + €11 per bijkomende km/uur

  • Boete snelheidsovertreding buiten de bebouwde kom:

    • Snelheidsoverschrijding tot 10 km/uur = €53

    • Snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/uur = €53 + €6 per bijkomende km/uur

Waar wordt het vaakst een snelheidsovertreding begaan?

Elke automobilist begaat gemiddeld één snelheidsovertreding per jaar. Ruim de helft van de snelheidsovertredingen (53%) wordt begaan binnen de bebouwde kom, waar de maximale toegestane snelheid 50 km/uur bedraagt. Ongeveer een kwart van de snelheidsovertreders (22%) krijgt een boete voor te snel rijden op provinciale wegen. De overige snelheidsovertredingen worden geconstateerd op autosnelwegen.

Sinds juli 2017 wordt het pv voor een snelheidsovertreding automatisch verstuurd en kan je jouw boete makkelijk online betalen op verkeersboeten.be.

Zelf recent een snelheidsovertreding begaan? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6791 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!