Remmen of stoppen bij oranje verkeerslicht?

Wist je dat de tijd dat een verkeerslicht op oranje blijft staan, afhangt van de toegestane snelheid op die weg? Zo bedraagt de oranjetijd op een kruispunt dat je aan maximum 50 km/uur mag naderen minimum 3 seconden en waar je 70 km/uur mag rijden minimum 5 seconden. Maar ben je verplicht om te stoppen voor een oranje licht? Kan je geflitst en beboet worden wanneer je door het oranje rijdt? Of zijn er net als bij door het rood rijden uitzonderingen die de regel bevestigen?

  • Wat zegt de wegcode over het oranje licht?

  • Hoe wordt de overtreding vastgesteld?

  • Toch onterecht door het oranje gereden?

Wat zegt de wegcode over het oranje licht?

De Belgische wegcode is duidelijk! Of niet? Vast oranje licht betekent dat het verboden is de stopstreep of het verkeerslicht voorbij te rijden, tenzij de bestuurder bij het aangaan van dit oranje licht zo dicht genaderd is dat hij niet meer veilig kan stoppen. De bestuurder mag in dat geval het kruispunt slechts oversteken op voorwaarde de andere weggebruikers niet in gevaar te brengen. Heel wat om rekening mee te houden op slechts enkele seconden tijd! Een ding is wel zeker: aan een constante snelheid doorrijden of gas bijgeven wanneer het licht op oranje springt mag niet!

Hoe wordt de overtreding vastgesteld?

De werking van een roodlichtcamera laat het toe om zowel de kleur van het verkeerslicht als je snelheid te registreren. Rijd je door het oranje licht, maar niet te snel dan word je niet geflitst of beboet. Rijd je daarentegen door het oranje terwijl je het gaspedaal dieper indrukt dan wettelijk toegelaten, dan word je geflitst en beboet voor beide verkeersovertredingen. Interessant weetje: een roodlichtcamera flitst niet als je minder dan 30 km/uur rijdt.

Toch onterecht door het oranje gereden?

Als je toch wat gas hebt bijgegeven of op een andere manier onterecht door het oranje bent gereden, riskeer je een verkeersboete. Je begaat immers een verkeersovertreding van de tweede graad. Het negeren van een rood licht wordt daarentegen beschouwd als een overtreding van de derde graad. Voor door het rood licht rijden gelden dus zwaardere verkeerboetes en sancties dan voor het negeren van het oranje licht.

Zelf het oranje of rood licht genegeerd? Bereken je boete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 22 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!