Opmerkelijk minder chauffeurs geflitst tijdens laatste flitsmarathon

Waarom werden er minder bestuurders geflitst tijdens de laatste flitsmarathon? Wat waren de resultaten? Boetecalculator ging het voor je na!

Tijdens de laatste flitsmarathon op 17 en 18 oktober werden bijna 28.000 snelheidsovertredingen vastgesteld en bijgevolg was de actie weer een groot succes. Samen met Vias voerde de Federale Wegpolitie eveneens een experiment uit. Het ging om een nieuwe meting met snelheidsmeters die al een week vroeger begon. Boetecalculator zet de feiten voor je op een rij.

Hoeveel chauffeurs werden er precies geflitst?

Tijdens de laatste flitsmarathon reed 2,5% van de gecontroleerde chauffeurs te snel. In totaal werden meer dan duizend bestuurders per uur geflitst, goed voor een totaal van 27.877 snelheidsovertredingen. In april 2018 waren er dat nog 33.500, een opmerkelijk verschil dus.

De politie hoopt dat door de flitsmarathons aan te kondigen, chauffeurs zich beter bewust worden van hun rijgedrag en ook de snelheidslimieten strikter gaan opvolgen. Om dit te meten werden voor het eerst snelheidsmeters ingezet op de plaatsen waar tijdens de flitsmarathon zelf zou gecontroleerd worden.

Wat zijn de resultaten van de nieuwe metingen?

De snelheid van de chauffeurs werd niet enkel tijdens de flitsmarathon opgemeten, maar ook exact een week eerder. Hierdoor wilde de politie kunnen nagaan wat de impact van het evenement was op het gedrag van de betrokken bestuurders. De conclusies van dit experiment zijn volgens Vias erg hoopgevend.

Op de dag van de flitsmarathon lag de gemiddelde snelheid 3 tot 7% lager dan die tijdens de metingen een week eerder. Ook het aantal overtredingen lag merkbaar lager, wat zorgde voor een kleiner aantal chauffeurs dat geflitst werd.

Welke waren de zwaarste overtredingen tijdens de flitsmarathon?

Niet enkel de gemiddelde snelheid van de chauffeurs en het aantal overtredingen daalde, ook de zwaarste overtredingen die tijdens de flitsmarathon werden opgemeten waren minder ernstig dan tijdens de metingen een week ervoor. De hoogst gemeten snelheid was toen 116 km/u in een zone 50, terwijl dat een week later op dezelfde plaats 83 km/u was.

Het aankondigen van snelheidscontroles en het effectief uitvoeren ervan heeft dus een duidelijke impact op de snelheid waarmee chauffeurs zich op de weg verplaatsen. Een flitsmarathon draagt zo actief bij aan een betere verkeersveiligheid.

Reed je toch nog te snel tijdens de recente flitsmarathon en werd je geflitst? Neem contact op met de experts van Boetecalculator als je precies wil weten welke boete je zal moeten betalen!

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 35 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!