Met de auto naar Duitsland? Let op de verkeersregels!

Vakantie! Tijd om de valiezen te pakken, de auto vol te stouwen en richting buitenland te vertrekken. Reis je met de auto naar Duitsland? Hou er dan rekening mee dat daar andere verkeersregels gelden dan in België. Zo bestaan er in Duitsland bijvoorbeeld geen haaientanden en springt het verkeerslicht er ook meermaals op oranje. Wil je verkeersboetes in Duitsland vermijden? Rem dan even voor deze nuttige tips.

  • In Duitsland mag je op de meeste snelwegen zelf kiezen hoe hard je rijdt.

  • Denk tijdig aan je milieuvignet en vermijd een verkeersboete van €80.

  • De verkeerslichten springen er ook op oranje bij de overgang van rood naar groen.

Boetes overdreven snelheid


Duitsland staat bekend als het land van de zware voet. Op de autosnelwegen geldt een adviessnelheid van 130 km/u, maar op ongeveer de helft van die snelwegen mag je zelf kiezen hoe hard je rijdt. In Duitsland zal je dus niet snel een verkeersboete moeten betalen voor overdreven snelheid. Gelukkig maar want boetes kunnen in het buitenland hoog oplopen. Begeef je je echter op de snelweg met een voertuig dat niet sneller mag en kan rijden dan 60 km/u, verwacht je dan maar aan een boete van €20.

Vergeet je milieuvignet niet

In heel wat Europese landen moet je een wegenvignet hebben. Ook in Duitsland werd het milieuvignet enkele jaren geleden ingevoerd. Dit betekent dat je in ongeveer 70 Duitse steden enkel met zo’n Umweltplakette in de Umweltzone mag rijden. Er bestaan 3 soorten milieustickers. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het bouwjaar van de wagen en hoe vervuilend hij is. Wanneer je online je milieuvignet koopt, heb je dus ook je inschrijvingsbewijs en gelijkvormigheidsattest nodig. De prijs voor het milieuvignet in Duitsland bedraagt ongeveer €12. Word je in een Umweltzone betrapt zonder milieusticker dan riskeer je een verkeersboete van €80. Bespaar dus en geld en zorgen door op voorhand je milieuvignet te kopen in België.

Verplicht bij te hebben

In Duitsland ben je enkel verplicht om een gevarendriehoek, fluohesje en verbanddoos in de auto te hebben. Zelfs een brandblusser is niet verplicht. Lekker makkelijk, toch? We raden je wel het gebruik van een dashcam af en ook een radar- of flitsverklikker is verboden in Duitsland. Verwijder deze dus zeker uit je gps als je met de auto naar Duitsland op vakantie gaat.

Maximum toegelaten alcoholgehalte

Tijdens je vakantie in Duitsland kan je best niet te diep in het glas kijken want een te hoog alcoholpromillage kost je minimum €500. De toegestane alcohollimiet bedraagt 0,5 promille. Maar zelfs als je daar onder zit kan het strafbaar zijn, indien politie je niet in staat acht om je auto te kunnen besturen. Ook wordt er in Duitsland een onderscheid gemaakt tussen beginnende en meer ervaren bestuurders. Heb je nog geen 3 jaar je rijbewijs dan geldt de nultolerantie en mag je dus helemaal niets gedronken hebben als je achter het stuur kruipt. Als je met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat, is dit verschil ook van toepassing, al mag je daar wel iets gedronken hebben.

Als het verkeerslicht op oranje springt

Wist je dat de verkeerslichten in Duitsland net iets anders werken dan de verkeerslichten in België? Het wordt niet enkel oranje bij de overgang van groen naar rood, maar ook bij de overgang van rood naar groen. Hiermee geven de verkeerslichten aan dat het weldra groen wordt en je dus bijna kan doorrijden. Best wel een verwarrende verkeersregel als je voor het eerst met de auto op vakantie bent in Duitsland.

Toch laten vangen? Neem contact op met onze juridische medewerkers en krijg snel antwoord op al uw vragen.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 40 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!