Laagste aantal positieve alcoholcontroles in 5 jaar

Tijdens de voorbije BOB-campagne had 2,26 procent van de bestuurders te veel gedronken. Dat is het laagste cijfer in 5 jaar tijd.
  • 2,26 procent van de automobilisten zat tijdens de voorbije BOB-campagne dronken achter het stuur.

  • Dat is het laagste aantal in 5 jaar tijd.

  • West-Vlaanderen is de slechtste leerling van de klas, maar over het algemeen hebben de extra alcoholcontroles hun effect niet gemist.

De voorbije winter had 2,26 procent van de automobilisten te diep in het glas gekeken, oftewel het laagste cijfer in 5 jaar tijd! Over het hele jaar had zo’n 2,5 procent een glaasje te veel op. De politie kan dus tevreden terugkijken op de extra alcoholcontroles tijdens de eindejaarsperiode. Deze hebben hun effect niet gemist.

Meer alcoholcontroles in de week

De federale en lokale politie hadden een drukke winter. In totaal voerden ze tussen 25 november en 31 januari 450.903 alcoholcontroles uit in het verkeer. Nooit eerder werden zoveel automobilisten in de eindejaarsperiode gecontroleerd.

En ook al steeg het aantal alcoholcontroles, het aantal positieve testen deed dat niet. Deze namen in absolute cijfers af (van 10.479 tot 10.205). Dit betekent een procentuele daling van 2,48 tot 2,26 procent. Politieagenten controleerden meer op weekdagen. Ruim de helft van de alcoholcontroles vond namelijk plaats in de week. Toen zat 1,42 procent van de bestuurders dronken achter het stuur. In het weekend steeg dit aantal tot 3,32 procent. Het is het 4de jaar op rij dat er een daling is van het aantal positieve testen. Tijdens de BOB-campagne 2013-2014 had 3,3 procent van het aantal gecontroleerde automobilisten nog te veel alcohol in het bloed.

West-Vlaanderen slechtste leerling

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) meldt dat in het Vlaamse Gewest 1,99 procent van de automobilisten positief blies. Dit betekent dat het gemiddelde in Vlaanderen lager ligt dan het Belgische. In West-Vlaanderen liep 2,98 procent van de automobilisten tegen de lamp, waardoor de provincie, in vergelijking met de andere provincies, vrij slecht scoort, en daarmee de slechtste leerling van de klas is. In Antwerpen en Limburg zaten heel wat minder automobilisten dronken achter het stuur. In Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen liggen de cijfers rond het Belgisch gemiddelde.

Blies je positief tijdens één van de vele alcoholcontroles en wil je weten hoe hoog de boete zal zijn? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 38 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!