BOB-campagne: geen alcoholcontroles door stakingen?

Politievakbond NSPV diende een verzoek tot staking in. Daardoor komen de geplande alcoholcontroles tijdens de eindejaarsperiode mogelijks in het gedrang.
  • Politievakbond NSPV heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de eindejaarsperiode.

  • De onderhandelingen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zijn afgesprongen.

  • Het BIVV hoopt dat de geplande alcoholcontroles toch kunnen doorgaan.

Als het aan de vakbonden ligt, zal de wegpolitie zo goed als geen BOB-acties meer uitvoeren. Dat meldt Carlo Medo, voorzitter van de politievakbond NSPV. Een tekort aan wagens en personeel om naar behoren alcoholcontroles te doen, ligt aan de basis van het probleem. De politievakbond diende daarom gisteren een verzoek tot staking in. Daardoor komen de geplande BOB-controles mogelijks in het gedrang.

Onderhandelingen met minister Jambon afgesprongen

Volgens de politievakbonden is de toestand rampzalig. Zo zijn er zo’n 250 agenten, op een bestand van 1.100 personeelsleden, te weinig om naar behoren alcoholcontroles te kunnen uitvoeren. Dit personeelstekort is grotendeels te wijten aan de vergrijzing bij het personeel, van wie een groot deel niet wordt vervangen. Maar ook het beschikbare materiaal vormt een probleem. Er is een tekort van 124 wagens. De huidige voertuigen hebben tot 250.000 kilometer op de teller en soms mogen er zelfs geen winterbanden worden opgelegd. De vraag is hoe agenten in zulke omstandigheden criminelen kunnen achtervolgen die met snelle bolides rijden.

Politievakbond NSPV voerde samen met de andere vakbonden onderhandelingen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), maar die zijn gisteren afgesprongen. Daarop hebben ze een stakingsaanzegging ingediend voor de eindejaarsperiode.

Hoop op akkoord

Door de staking zouden 50.000 alcoholcontroles minder worden uitgevoerd, ofwel 200.000 in plaats van de 250.000 controles die de regering heeft vooropgesteld. De lokale politiekorpsen dragen het grootste deel van de BOB-campagne. Zij voeren ongeveer 80 procent van de alcoholcontroles uit.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) wenst dat de staking niet doorgaat. Ze hopen dat de vakbonden en de overheid nog tot een akkoord kunnen komen, en dit in het belang van de verkeersveiligheid. Ze wijzen er ook op dat dit niet het moment is om te staken, zeker niet tijdens de huidige BOB-campagne.

Blies je positief tijdens één van de vele alcoholcontroles en wil je weten hoe hoog de boete zal zijn? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6725 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!