Welke verkeersboetes krijg ik voor mijn kinderen?

Hoe kan ik verkeersboetes krijgen voor mijn kind in de auto? Hoe kan ik die boetes vermijden? Eindfebruari kwam aan het licht dat maar liefst driekwart van de Belgische kinderen niet juist zit vastgek

 

Maar liefst driekwart van de Belgische kinderen wordt niet op een correcte manier meegevoerd in de auto. Tot die conclusie kwam het Vias eind februari na grootschalig onderzoek. Wat zijn de vaakst voorkomende problemen? Hoe kan ik die vermijden en mijn kind veilig meevoeren? Wat zijn de verkeersboetes voor zo’n overtreding?

 

Wat zeggen de cijfers?

Beveiligingssystemen voor kinderen zoals speciale kinderzitjes en verhoogde zitjes verminderen het risico op dodelijk letsel bij een ongeval met 70%. Juist daarom is het heel belangrijk dat die zitjes correct gebruikt worden. In Brussel klikten 26% van de gecontroleerde ouders hun kinderen correct vast. Dat is iets beter dan de 24% in Wallonië en 21% in Vlaanderen. De meest voorkomende problemen waren zitjes die niet waren aangepast naar de grootte en het gewicht van het kind of kinderen die niet correct werden vastgemaakt in het juiste zitje. 13% van de kinderen werd helemaal niet vastgemaakt.

Opvallend was ook het verband met de ouders. Meer kinderen waren niet correct vastgemaakt als ook de ouder geen autogordel droeg.

 

Welke gevolgen hangen eraan vast?

De verkeersboetes voor verkeersmisdrijven in de derde graad kunnen flink oplopen. Dat wil zeggen dat de onmiddellijke inning ervoor €174 telt, wat bij een minnelijke schikking kan oplopen tot €235 en in de rechtbank zelfs tot rijverbod kan leiden. Maar de verkeersboetes zijn verwaarloosbaar vergeleken met de mogelijke gevolgen voor het kind bij een ongeval. Volgens het onderzoek bleek bij 1/3 van de slecht vastgemaakte kinderen de veiligheid zodanig aangetast, dat het kind bij een ongeval ernstige tot dodelijke gevolgen zou ondervinden.

Hoewel volgens het onderzoek de gevolgen van slecht vastmaken heel ernstig kunnen zijn, bleek slechts ¼ van de ouders te beseffen dat er iets mis was met de veiligheid van hun kind. De rest dacht dat ze hun kleintje correct hadden vastgemaakt.

 

Hoe kan ik mijn kind wel juist vastklikken in de auto?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat het kinderzitje voldoet aan de juiste specificaties omtrent grootte en gewicht. Categorie 0+ is geschikt tot 13 kg, categorie 1 van 9-18, 2 van 15 tot 25 kg en 3 van 22 tot 36 kg. Vooral de gebruiksaanwijzing is belangrijk bij het juiste gebruik. Lees die dus zeker heel aandachtig door. Ook de rijrichting en het gebruik van airbags maken veel verschil uit. Opletten dus.

 

Hoe kan ik zeker verkeersboetes vermijden en de veiligheid van mijn kinderen verzekeren? Hoe helpen verkeersboetes de verkeersveiligheid? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6153 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!