Wegpiraten voortaan veel strenger aangepakt

Zwaardere boetes en celstraffen voor rijden onder invloed, zonder rijbewijs of het plegen van vluchtmisdrijf goedgekeurd. Boetecalculator licht toe.
  • Rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf voortaan strenger aangepakt.

  • Wie het recht tot sturen verliest om medische of psychologische redenen kan rijbewijs sneller terugkrijgen.

  • Dit nieuwe wetsontwerp moet nog voor het einde van deze legislatuur in voege zijn.

Rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf plegen wordt voortaan zwaarder bestraft. Daarover keurde de ministerraad een wetsontwerp van de ministers van Justitie en Mobiliteit goed. Meermaals betrapt? Bij recidive worden sommige straffen zelfs verdubbeld!

 

Wie wordt betrapt op rijden onder invloed zal voortaan dus harder worden aangepakt. Heb je 1,8 promille in je bloed bij een alcoholcontrole dan kan een verplicht alcoholslot worden opgelegd van 1 tot 3 jaar. Zo’n alcoholslot meet je adem en voorkomt dat de wagen start wanneer je onder invloed van alcohol achter het stuur kruipt. Voor recidivisten die voor de tweede keer in 3 jaar tijd betrapt worden, geldt een overschrijding van 1,2 promille.

 

Bestuurders die rijden zonder rijbewijs of die een rijverbod opgelegd kregen, riskeren voortaan niet enkel een geldboete maar ook een gevangenisstraf. Ook wie na een ongeval vluchtmisdrijf pleegt, kan bovenop een geldboete tot €2000 een celstraf tot 6 maanden krijgen.  "Vluchten na een ongeval is vaak een probleem van hardleerse chauffeurs", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Als de bestuurder vluchtmisdrijf pleegt en daarbij slachtoffers gewond achterlaat, riskeert hij een geldboete tot €5000 en een gevangenisstraf tot 3 jaar. Als er doden vallen, kan de opsluiting zelfs oplopen tot 4 jaar. Sowieso krijg je als bestuurder bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden altijd voor minstens 3 maanden een rijverbod opgelegd. 

 

Een bestuurder die om medische of psychologische redenen het recht tot sturen verliest, kan zijn rijbewijs wel sneller terugkrijgen door mee te werken aan een herstelprogramma. Ook als je na een alcoholverslaving kan aantonen dat je intensief aan die verslaving gewerkt hebt, kan je je permanent rijbewijs sneller terugkrijgen. Daarvoor is momenteel een termijn van 2 jaar van kracht.

 

Al deze wetten moeten nog voor het einde van deze legislatuur in voege zijn. Heb je zelf onlangs een overtreding begaan? Bereken je verkeersboete met onze handige boetecalculator. 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5992 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!