Wat zeggen de cijfers over snelheidsovertredingen?

Hoeveel snelheidsovertredingen maken de Belgen? Wie is er de grootste schuldige? Zelfs met alle bewustmaking rond snelheidsovertredingen en het verhogen van de boetes, blijft de zware voet een problee

Dat een snelheidsovertreding een flinke duit kan kosten, wist je al. Iedereen heeft echter zo zijn redenen om te hard op het gaspedaal te duwen. Het is een lange dag geweest en ik wil naar huis, de winkel gaat bijna sluiten of ik wil voor het donker thuis zijn: je hoorde ze wel eerder. Maar maakt die overdreven snelheid wel een verschil uit? En hoeveel mensen maakten zo’n excuses in 2017?

 

Hoeveel bestuurders begingen een snelheidsovertreding in 2017?

Hoewel er enkel nog over de eerste helft van 2017 cijfers zijn, voorspellen die alvast niets veel goeds over de snelheidsovertreding van de Belg. We beloven namelijk 2016 én 2015 voorbij te steken in hoeveelheid snelheidsboetes. Toen waren dat er respectievelijk 3,29 miljoen en 3,22 miljoen, terwijl 2017 in een semester al de kaap van 1,74 miljoen bereikte. Ondanks alle sensibilisering lijken we onze les dus niet te leren.

Vlaanderen is daarbij de slechtste leerling van de klas. Vlaamse bestuurders maken namelijk 65,1% uit van de snelheidsovertredingen op de autosnelweg. Voor Wallonië is dat maar 35,3% en in Brussel zelfs maar 0,42%

 

Welke tijdswinst gaat er gepaard met te snel rijden?

Hoewel de excuses die we vaak maken voor een snelheidsovertreding op het moment zelf gegrond en zelfs niet heel gevaarlijk lijken, schetst de werkelijkheid een ander beeld. Niet alleen verhoogt de remafstand exponentieel bij zelfs een kleine snelheidsovertreding, ook de tijdswinst waarvoor we het doen blijkt verwaarloosbaar. Dat wil zeggen dat we onszelf en anderen rond ons in gevaar brengen voor niets. Stel bijvoorbeeld dat je een afstand van 50km moet afleggen op de autosnelweg. Met 120km/u doe je daar 25 minuten over, met 130km/u 23 minuten en aan 140 ongeveer 21 minuten en 30 seconden.

Dat komt op een gevaarlijke verkeersovertreding voor 3 minuten tijdswinst, die je overigens meteen weer kwijt bent als je onverwacht moet remmen voor een andere bestuurder of aan een rood licht.

 

Wie heeft de zwaarste voet?

Het cliché wil dat vrouwen worden bestempeld als de minder vaardige bestuurder. Onderzoek wijst echter uit dat niet vrouwen, maar mannen het vaakst betrokken zijn bij ongevallen. Niet enkel begaan zij vaker een snelheidsovertreding, ze rijden ook vaker dronken en relativeren de ernst van de fouten die ze maken. Specifiek mannen tussen de 18 en 29 jaar zouden het niet zo nauw nemen met de verkeersregels omdat ze de mogelijke gevolgen onvoldoende kunnen inschatten.

 

Waar kan ik het bedrag van mijn snelheidsboete berekenen? Wat als de snelheidsbeperking niet duidelijk zichtbaar was? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 2153 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!