Wat met verklikkers van flits- en alcoholcontroles?

Wat zijn verklikkers van alcoholcontroles en flitsers? Welke gevolgen hebben ze? Ontdek het met Boetecalculator.

 

Onlangs vertelde minister van Verkeer Ben Weyts dat maar liefst 65% van de mensen die bij een alcoholcontrole positief blazen boven 0,8 promille zit. Hij vindt dat sensibiliseringscampagnes een grote rol spelen in het aanpakken van die “hardleerse bestuurders”, maar wil ook graag in actie komen tegen verklikkers van alcoholcontroles. Maar welke verklikkers bestaan er allemaal? Wat zijn de straffen voor dronken rijden? Dat ontdek je met Boetecalculator.

 

Wat zijn verklikkers van flits- en alcoholcontroles?

Met verklikkers gebruikt Weyts een ruime term die slaat op allerhande soorten weggevers voor alcoholcontroles en andere controlemaatregelen. Automobilisten registreren flits-, politie- en alcoholcontroles in de voorziene app of pagina, die vervolgens de locaties meedelen aan andere bestuurders. Die kunnen dan de controle omzeilen via sluipwegen of hun rijgedrag aanpassen.

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen verklikkers en detectoren. Verklikkers houden in principe enkel rekening met vaste flitsers en langdurige alcoholcontroles. Daarentegen is radardetectie wel verboden. Dat zijn toestellen die nabije flitsers opsporen en zo de bestuurder de kans geven nooit geflitst te worden.

 

Wat voor verklikkers bestaan er allemaal?

De meest gekende verklikkers zijn wellicht toepassingen zoals Waze en Coyote. Die combineren gps-diensten met waarschuwingen voor controles en flitspalen. Bovendien kan de gebruiker zelf meldingen toevoegen om andere automobilisten te waarschuwen. Ook andere soorten controles zoals voor zwartrijders op het openbaar vervoer waarschuwen gebruikers via dit soort apps.

Daarnaast bestaan er ook toegewijde facebookpagina’s om te verklikken. Wanneer je die liket, krijg je meldingen over allerhande controles die mensen zelf insturen. Zo heeft de facebookpagina ‘Alcoholcontrole’ momenteel 35.622 likes, die van ‘Politiecontrole?’ 241.397.

 

Welke maatregelen kunnen die verklikkers tegenhouden?

Minister Weyts zou alle vormen van verklikken willen verbieden, net zoals dat bij radardetectie gebeurde en in Frankrijk al de norm is. Hij vindt die verklikkers nogal hypocriet, aangezien iedereen het erover eens is dat dronken rijden echt niet kan, maar vreest dat een verbod een onpopulaire maatregel zou zijn. Daarom zet hij sterk in op bliksemcontroles zoals die van de BOB-campagne die verklikkers te slim af zijn.

 

Wat als ik positief blies bij een alcoholcontrole? Welke boete kan ik verwachten wanneer ik geflitst werd? Vraag raad aan de specialisten van Boetecalculator.

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6415 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!