Wat is de financiële kater van dronken rijden?

Een glaasje alcohol staat bij de Belg synoniem voor ontspanning en gezelligheid. Maar hoeveel glazen mag je eigenlijk concreet drinken per type drank? Dat verschilt per persoon. En je wilt vast niet wachten tot de dagvaarding in je bus valt om te weten vanaf hoeveel glazen jij positief blaast bij alcoholcontroles. Ben je je trouwens bewust van de financiële kater die gepaard gaat met je glas alcohol?

  • Welke boete riskeer ik voor rijden onder invloed?

  • Wat zijn de financiële gevolgen als ik iemand aanrijd?

  • Wat als ik mijn verkeersboete niet kan betalen?

Welke boete riskeer ik voor rijden onder invloed?

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de boetes voor rijden onder invloed verhoogd. Heb je positief geblazen tijdens een van de vele alcoholcontroles? Door de stijging van de opdeciemen van 6 naar 8, betaal je nu zo’n 400 euro meer voor je verkeersboete. Hoe hoog de uiteindelijke boete is, hangt af van het aantal promille in je bloed.

Heb je een hoog alcoholpercentage, dan moet je ook voor de politierechtbank verschijnen. De straf voor rijden onder invloed varieert dan ook van een geldboete tot een rijverbod.

Wat zijn de financiële gevolgen als ik iemand aanrijd?

De alcoholcontroles kunnen ontwijken maar wel een ongeval veroorzaakt? Dan riskeer je een verkeersboete tot 12 000 euro en een rijverbod. Je kan zelfs veroordeeld worden voor onvrijwillige slagen en verwondingen. Bovendien kan je verzekeringsmakelaar ook recht op verhaal uitoefenen en dus alle vergoedingen die hij betaalde aan de slachtoffers terugeisen.

Dat bedrag kan oplopen tot zo’n 30 000 euro. Heb je een optie die eigen schade dekt? Of een omniumverzekering? Die kan je niet inroepen als je in dronken staat een ongeval veroorzaakt!

Wat als ik mijn verkeersboete niet kan betalen?

Alcoholcontroles en de bijhorende verkeersboetes moeten het aantal verkeersdoden op onze Belgische wegen verminderen. Maar wat als je die fikse boete niet kan betalen? Wie niet betaalt, riskeert een gevangenisstraf. In dat geval kan er ook beslag gelegd worden op je goederen of op een deel van je inkomsten.

In principe is er wel een mogelijkheid om een afbetalingsplan te krijgen. Dit moet je schriftelijk aanvragen bij dienst Penale Boeten van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Benieuwd naar wat de Belg denkt over alcohol in het verkeer en alternatieve straffen zoals een verplicht alcoholslot? Of heb je zelf positief geblazen tijdens een van de alcoholcontroles van de politie? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 38 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!