Wat gebeurt er bij vluchtmisdrijf onder invloed?

Wat is de boete voor vluchtmisdrijf onder invloed? Welke gevolgen hanger er nog vast aan de combinatie van dronken rijden en vluchtmisdrijf? Boetecalculator maakt u wegwijs in de gevolgen.

 

Begin januari verkeerden een man en zijn vijfjarige dochter in levensgevaar na vluchtmisdrijf. Het levensgevaar is geweken en, hoewel de tweede inzittende van de auto niet werd gevonden, de bestuurder staat terecht. Die bleek op het moment van de feiten dronken. Wat gebeurt er bij vluchtmisdrijf onder invloed? Wat doe ik zelf in zo’n situatie?

 

Wat zijn de huidige gevolgen van vluchtmisdrijf en rijden onder invloed respectievelijk?

In het voorjaar van 2018 verstrengen de straffen voor zowel vluchtmisdrijf als dronken rijden. Er hangt de man dus een ferme straf boven het hoofd. Die verstrenging kom er door het wetsvoorstel waarvoor minister van Justitie Geens en minister van Mobiliteit Bellot in juli 2017 goedkeuring kregen. Bij enkel stoffelijke schade kan de boete voor vluchtmisdrijf oplopen tot €2000 en een gevangenisstraf tot 6 maanden. Met gewonden is dat 3 jaar en €5000, met doden 4 jaar en €5000. Dronken rijden kan vanaf 1,8 promille een alcoholslot opleveren.

Met die verstrenging wil het ministerie het aantal dodelijke ongevallen op de Belgische wegen ferm terugdringen. Ook andere overtredingen en misdrijven krijgen strengere straffen.

 

Hoe worden die straffen gecombineerd in de rechtbank?

De combinatie van misdrijven krijgt bij de rechtbank geen hogere strafmaat. Elk misdrijf wordt op zichzelf bestraft. De rechter kiest wel nog steeds het vonnis, waarbij hij kan beslissen dat de combinatie van misdrijven voldoende reden is om bepaalde feiten een zwaardere straf toe te kennen. Bovendien kunnen er ook relevante misdrijven worden toegevoegd aan een rechtszaak. De Brusselse man die vader en dochter aanreed wordt uiteindelijk waarschijnlijk niet enkel aangeklaagd voor vluchtmisdrijf en dronken rijden, maar ook voor onopzettelijke slagen en verwondingen.

De nieuwe wet laat de rechter ook toe een minimumstraf uit te spreken. Die moet de veroordeelde dan sowieso uitzitten voor er kans is op voorwaardelijke invrijheidstelling.

 

Wat kan ik doen als slachtoffer én als dader?

Als slachtoffer kan je best enkele basisstappen ondernemen, zoals zoveel mogelijk informatie proberen te verzamelen over de dader. Een nummerplaat, type auto of persoonsbeschrijving kunnen helpen de dader terug te vinden. Er kan namelijk geen boete voor vluchtmisdrijf worden uitgeschreven, noch beroep worden gedaan op de verzekering als de dader niet wordt teruggevonden. In sommige gevallen pleeg je als dader geen vluchtmisdrijf uit slechte wil, maar uit paniek of onwetendheid. In dat geval geef je jezelf best aan zodra je kan. De boete voor vluchtmisdrijf kan stukken lager liggen als de rechter zo’n blijk van goede wil krijgt.

 

Wat als ik zonder het te weten vluchtmisdrijf pleegde? Hoe kan ik als dader of slachtoffer herstelbemiddeling aanvragen? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6694 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!