Wat als je je rijverbod niet respecteert?

Wat als je zonder rijbewijs en mét een rijverbod de baan opgaat? Of als je al voor meerdere feiten veroordeeld bent? Boetecalculator geeft 3 voorbeelden.

Wie een rijverbod opgelegd krijgt, beging al een overtreding. Toch respecteert niet iedereen deze uitspraak van de rechtbank. Integendeel! Voor sommigen lijkt het wel een uitnodiging om nog extra verkeersovertredingen te begaan. Zo ook voor de 3 mannen in dit artikel... 

Wat als je ook onder invloed van drugs bent? 

Is rondrijden tijdens je rijverbod nog niet erg genoeg? Niet volgens een 29-jarige bestuurder uit Bilzen! Tijdens een controle op de Biesenweg in Bilzen constateerde de politie dat de jongeman nog tot november 2018 een rijverbod te respecteren had. Meer zelfs: de man had niet eens een rijbewijs. Bovendien bleek hij ook onder invloed van drugs te zijn.  

De gestandaardiseerde test waarmee de politie druggebruik controleert was positief en ook de speekseltest bevestigde het gebruik van marihuana. De man zal dus worden opgeroepen om te verschijnen voor de politierechter.  

Wat als je auto tijdens je rijverbod in beslag genomen wordt? 

De politie van het Oost-Vlaamse Dendermonde wist een automobilist te klissen die het ook niet zo nauw nam met de verkeersregels. De man had immers al een rijverbod, maar lapte dit duidelijk aan zijn laars. Hij kreeg een nieuw proces-verbaal en zijn auto werd in beslag genomen. Binnenkort mag hij zich opnieuw verantwoorden in de politierechtbank

Bij een inbeslagname, is het trouwens de politierechter die beslist of je jouw auto terugkrijgt. Hieraan zijn enkele duidelijke voorwaarden gekoppeld. In het slechtste geval wordt het voertuig verbeurdverklaard.  

Wat als je al een hele waslijst aan overtredingen beging? 

Vond je de bovenstaande feiten al erg genoeg? De 28-jarige Nick doet nog beter! Hij stond terecht voor een hele reeks verkeersinbreuken: rijden zonder rijbewijsrijden tijdens een verval tot sturen, het plegen van vluchtmisdrijf na een ongeval met stoffelijke schadedronken rijden, het weigeren van het afnemen van ademtests en bloedproeven

Het vonnis? Een rijverbod van 2,5 jaar, een geldboete van €7.200 en een celstraf van 6 maanden. Vorige week heeft hij echter verzet aangetekend tegen het vonnis. Zijn advocaat vraagt een mildere straf met uitstel.  

Beging je zelf een overtreding? Bereken hieronder je eventuele boete met de handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan onze specialisten.  

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6755 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!