Voor welke landen heb je een wegenvignet nodig?

Als je met de auto op vakantie gaat, dien je voor sommige landen een wegenvignet of milieuvignet aan te schaffen. Zo’n vignet moet zichtbaar op je autoruit geplakt worden om gebruik te mogen maken van bepaalde wegen en tunnels of om een stad te mogen binnenrijden. Ben je de vakantie al volop aan het plannen? Kijk hier dan even na of je een wegenvignet of milieuvignet nodig hebt en vermijd verkeersboetes in het buitenland.

  • Voor verschillende Europese landen heb je een wegenvignet of een milieuvignet nodig.

  • Vignetten kunnen meestal vooraf online aangekocht worden of in een tankstation bij de grens.

  • Heb je geen vignet, dan riskeer je een verkeersboete.

Frankrijk

Sinds 1 juli is in Frankrijk het ecovignet Crit’Air verplicht voor wie wil rondrijden in steden waar milieuzones zijn ingesteld. Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is, de zogenaamde ‘Zone à Circulation Restreinte’ (ZRC), of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mag je enkel op werkdagen tussen 8 uur en 20 uur rijden als je een ecovignet hebt. Dit systeem werd al ingevoerd in Parijs, Lyon, Lille en Grenoble. Vanaf september 2017 zullen nog andere steden aan het lijstje worden toegevoegd. Vertrek je met de auto naar Frankrijk, bestel je ecovignet dan tijdig op www.certificat-air.gouv.fr. Het vignet kost je amper €4,80, een verkeersboete omdat je geen vignet hebt €68.


Duitsland

Ook in Duitsland heb je een milieuvignet of ‘Umweltplakette’ nodig om bepaalde stadscentra binnen te rijden. Dit staat aangegeven met het vierkant verkeersbord ‘Umweltzone’. De lijst bestaat momenteel al uit zo’n 70 steden. Je kan de milieusticker makkelijk vooraf kopen via de webshop van VAB. Dit kost je ongeveer €15. Als je geen sticker hebt, riskeer je een boete van €80.

Zwitserland

In Zwitserland is een wegenvignet verplicht om over de snelwegen, de zogeheten A-wegen, te rijden. Je kan dit vignet vooraf online kopen of in een tankstation bij de Zwitserse grens. Dit wegenvignet is sowieso een jaarvignet en kost je €45. Als je geen vignet hebt, riskeer je een boete van ongeveer €110. En je kan zelfs een verkeersboete krijgen in Zwitserland als je het vignet niet correct hebt bevestigd. De sticker moet aan de binnenkant van je voorruit, aan de bestuurderskant, in de bovenhoek geplakt worden. Heb je een getinte band tegen de zon op je ruit? Plak de sticker dan iets lager.

Oostenrijk

Om over de A-wegen én S-wegen in Oostenrijk te rijden heb je de keuze uit 3 vignetten: een 10-dagen vignet, een 2-maanden vignet of een jaarvignet. Ga je 2 weken met de auto op vakantie naar Oostenrijk, dan moet je dus een 2-maanden vignet van €25,70 kopen. Al op pad zonder vignet? Koop er dan eentje bij de grens, in een tankstation of bij de automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ. Als je Oostenrijk binnenrijdt zonder vignet kan je je aan een verkeersboete van €120 verwachten.

In dit overzicht namen we de meest populaire vakantielanden onder de loep. Maar ook in andere landen zoals Slovenië, Tsjechië en Hongarije riskeer je een verkeersboete als je geen wegenvignet hebt. Kijk dit dus goed na voor je met de auto op vakantie vertrekt want in het buitenland gelden vaak andere verkeersregels dan in België.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 40 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!