Verkeersboete in het buitenland met een huurauto

Met het vliegtuig op vakantie en zin om je vakantieland op eigen houtje te ontdekken? Dan huur je een huurauto. Superleuk maar niet altijd makkelijk. Je moet je enerzijds concentreren op een baan die je niet kent, met verkeersborden in een taal die je vaak niet machtig bent en dan gelden er ook nog eens andere verkeersregels. Zo heb je natuurlijk makkelijk een verkeersboete te pakken met je huurauto. Maar hoe verloopt de afhandeling van zo’n boete? Boetecalculator verduidelijkt.

  • Een buitenlandse verkeersboete wordt verstuurd naar de eigenaar van de auto.

  • Bij een huurauto wordt de boete dus verstuurd naar de verhuurder.

  • De verhuurder stuurt de boete en de administratiekosten door naar de huurder.

Je hoeft er niet eens ver voor te vliegen. Zelfs in buurland Frankrijk zijn er enkele veelvoorkomende verkeersovertredingen waar Belgen massaal op betrapt worden. Een buitenlandse verkeersboete wordt verstuurd naar de eigenaar van de auto. Als je een huurauto in het buitenland gebruikt, wordt de verkeersboete dus naar de autoverhuurder gestuurd. Die betaalt hij uiteraard niet. Hij zoekt de huurder om de boete alsook de administratiekosten te vereffenen.

Die administratiekost geldt trouwens per boete. Heb je met je huurauto in het buitenland meerdere verkeersboetes bij elkaar gereden, dan kan dit hoog oplopen. Lokale verhuurders krijgen immers lange lijsten met boetes. Per boete moeten ze dus de huurder opsporen en de verkeerboete doorsturen. Vandaar dat het enige tijd kan duren alvorens je deze onaangename verrassing in je brievenbus vindt. De verhuurder kan echter geen inhoudelijke informatie opvragen over de boete omwille van de bescherming van de privacy. Je kan de verhuurder dus niet aanspreken als je de buitenlandse verkeersboete wilt betwisten.

We raden je aan om je boete gewoon zo snel mogelijk te betalen. Tegenwoordig kan je buitenlandse verkeersboetes makkelijk online betalen. Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Ga je op vakantie en ben je van plan een huurauto te nemen? Fris dan vooraf je kennis van de lokale verkeersregels even op. En check ook even of je huurcontract aan alle redelijke voorwaarden voldoet! Op de site van uw Europa vind je hierover tal van nuttige tips en informatie.

Ben je in eigen land betrapt op een verkeersovertreding? Bereken dan je boete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6749 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!