Smartphone in de file? Verkeersboete volgt! - Boetecalculator

Mag ik mijn gsm gebruiken als ik stil sta? Kan ik hiervoor een verkeersboete krijgen? Boetecalculator verduidelijkt wat mag en niet mag.
  • Files in België duren steeds langer.
  • Smartphone-gebruik mede oorzaak van lange files en hoog aantal ongevallen.
  • Smartphone-gebruik achter het stuur is een misdrijf en leidt tot hoge verkeersboetes.  

 

Wie vaak de baan op moet, kan er niet naast kijken: we zitten met z’n allen veel vaker in de file. Onderzoek wees vorig jaar reeds uit dat de trend niet te stoppen valt. In vergelijking met enkele jaren geleden spenderen we significant meer tijd aan aanschuiven in onze auto. Naast bellen, zingen en zelfs flirten, is er uiteraard één groot tijdverdrijf dat ons doorheen het fileleed helpt: onze smartphone en diens online mogelijkheden. Toch is GSM-gebruik achter het stuur een inbreuk van de tweede graad volgens de wegcode en wordt dit aanzien als een misdrijf.

Wat begrijpen we precies onder gsm-gebruik?

In principe mag je in rijstand helemaal niets met je smartphone te maken hebben: niet bellen (tenzij handsfree), niet smsen, niet surfen. Enkel en alleen gedurende stilstand mag je je gsm raadplegen. En hier wordt het ‘tricky’: een rood licht of file vallen niet onder ‘stilstand’. Je gps instellen terwijl je voor het rood licht staat is dus ook een misdrijf! Bovendien zorgt dit voor langere files. Je verliest namelijk heel wat seconden door eerder op je gsm dan op het komende groene licht de focus te leggen. En hoewel handsfree bellen geen verkeersovertreding is, is het toch niet veilig.

 

Touring onderzocht de impact van gsm’en achter het stuur.

Volgens hen zorgt het gebruik van smartphones in de auto voor niet minder dan 30 verkeersdoden en 2500 gewonden per jaar. “De kans op een ongeval is namelijk 23 keer hoger”, vertelt Touring aan Gazet van Antwerpen. Misbruik van de smartphone in de auto leidt daarom tot fikse sancties:

  • Een onmiddellijke verkeersboete van 110 euro
  • Een schriftelijke verkeersboete van 120 euro
  • Bij betwisting kan dit bedrag zelfs oplopen tot 1500 euro, afhankelijk van de beslissing van de politierechter.
  • Word je meer dan eens betrapt in drie jaar tijd, verdubbelt de boete. Een rijverbod hoort ook tot de mogelijkheden.

 

Is er een alternatief?

Bovenstaande valt al bij al nog mee: in Nederland krijg je voor dit misdrijf onmiddellijk een verkeersboete van 239 euro. Oppassen dus met die gsm, ook in het buitenland. Een mogelijke oplossing?  De SafeDrivePod vergrendelt het scherm van je smartphone terwijl je rijdt. Je kan berichten, e-mails en notificaties niet meer bekijken terwijl je aan het rijden bent. Misschien toch nog eens zoeken naar andere bezigheden in de file?

Verkeersboete gehad omwille van smartphone gebruik? Bereken je boete met onze handige boetecalculator.  

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 4451 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!