Smartphone achter het stuur? Verkeersboete volgt!

Hoeveel ongevallen gebeuren er jaarlijks door de smartphone achter het stuur te gebruiken? Hoeveel bedraagt de verkeersboete als je betrapt wordt? Boetecalculator duidt de boetetarieven alsook de moge

 

Durf jij wel eens je smartphone gebruiken terwijl je in de file staat? Word je betrapt, dan volgt de verkeersboete! Zelfs wanneer je stilstaat is het gebruik van de gsm achter het stuur verboden. Je gsm leidt je af en uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat afleiding een rol speelt in bijna 7 op de 10 ongevallen.  

 

Hoeveel slachtoffers maakt de smartphone jaarlijks?

Naar aanleiding van de internationale dag zonder gsm op 6 februari publiceerde Vias de resultaten van haar enquête over het gebruik van de smartphone. Daarin gaf 1 op 7 Belgen toe de gsm in de auto gebruikt te hebben in de week voorafgaand aan het onderzoek. Bij bestuurders tot 34 jaar was dit zelfs 1 op 5! Nochtans zorgt dit jaarlijks voor zo’n 2500 gewonden in België en minstens 30 doden.

Wanneer we de Europese balans opmaken, komen we al gauw tot 16 doden dagelijks. Moet de verkeersboete hoger om dit aantal terug te dringen of bestaan er andere oplossingen?

 

Welke verkeersboete geldt voor gsm-gebruik achter het stuur?

De meest evidente oplossing ter bewustmaking is uiteraard de verkeersboete. Betaal je de verkeersboete onmiddellijk dan bedraagt ze €110. Indien je zaak voor de politierechtbank komt, riskeer je echter een verkeersboete tussen €160 en €2000 alsook een rijverbod. Maar is het niet beter om werk te maken van preventie?

“Er bestaan applicaties die de smartphone blokkeren tijdens het rijden en die automatisch een bericht sturen naar wie de bestuurder probeert te bereiken”, legde Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts eerder al uit.

 

Welke tegemoetkoming is er voor bedrijfswagens?

Werkgevers staan niet bepaald te springen om een applicatie die de smartphone blokkeert tijdens het rijden te verplichten. “We moeten iedereen oproepen om niet met zijn gsm bezig te zijn achter het stuur. Maar verplicht een app laten installeren, daar loop ik niet warm voor. Dan zal er wel weer een andere app opduiken die de blokkering opheft”, zei Voka-topman Hans Maertens eind vorig jaar in een interview.

Nochtans kunnen bedrijven die ervoor zorgen dat de gsm’s van hun vrachtwagenchauffeurs geblokkeerd worden hiervoor sinds juli 2017 subsidies krijgen. Weyts wilt hier ook graag andere bedrijven met bedrijfswagens toe aansporen.

 

Zelf betrapt op het gebruiken van je gsm terwijl je aan het rijden was? Of een andere verkeersovertreding begaan? Bereken hieronder je boete of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6661 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!