Ook ouders terug naar (rij)school

Kennen de wegcode te slecht om onze kinderen te leren rijden? Begaan we zelf te veel verkeersovertredingen? Boetecalculator duikt in de feiten.
  • VAB onderwierp meer dan 12 000 bestuurders aan een theoretisch examen.

  • Amper 1 op 7 deelnemers scoorde een voldoende.

  • Vanaf 1 oktober moet wie zijn kinderen leert rijden eerst een verplicht vormingsmoment volgen. 

 

Mobiliteitsorganisatie VAB onderwierp meer dan 12 000 Vlaamse bestuurders aan een theoretisch proefexamen. Amper 1 op 7 deelnemers scoorde een voldoende. Automobilisten die nog maar enkele jaren hun rijbewijs hebben, deden niet beter dan chauffeurs met dertig jaar ervaring. Om verkeersovertredingen en verkeersongevallen te vermijden, rijst dus de vraag of ouders terug naar de schoolbanken moeten alvorens hun kinderen te leren rijden.

 

Het proefexamen dat de VAB aan de bestuurders voorlegde, werd opgesteld naar het voorbeeld van het nieuwe theoretische rijexamen dat op 1 juli 2017 in voege ging. Om te slagen, mag je slechts 1 zware fout of 9 lichte fouten maken op een totaal van 50 vragen. En het is duidelijk slecht gesteld met onze kennis van de wegcode. Zo wist amper 37% van de deelnemers dat fietsers bij een oversteekplaats voor fietsers geen voorrang hebben op ander verkeer. De verwarring hierrond kan leiden tot gevaarlijke situaties. Een verkeersovertreding of een verkeersongeval is dan niet veraf.

 

Met de zorgwekkende resultaten in de hand wil de mobiliteitsorganisatie het debat aanzwengelen over de vernieuwde rijopleiding die vanaf 1 oktober in Vlaanderen ingaat. Ouders die hun kinderen willen leren rijden, moeten vanaf dan verplicht een kort, voorbereidend vormingsmoment volgen. Aanvankelijk was daarin een apart luik 'opfrissing van de wegcode' voorzien maar dat werd, tot ongenoegen van VAB, geschrapt.

 

Ouders moeten hun kinderen kunnen attent maken op verkeersovertredingen. En dat kan uiteraard niet als ze zelf te weinig weten over de wegcode en wellicht zelf onbewust verkeersovertredingen begaan. Aangezien minister van Mobiliteit Ben Weyts niemand wilt afschrikken, is de duur van de vorming beperkt tot 3 uren. In die tijdspanne zijn er andere prioriteiten dan de wegcode en daarom wordt aan ouders aangeraden dit onderdeel zelf op te frissen op rijbewijzer.be

 

Bleek je zelf ook te weinig kennis van de wegcode te hebben waardoor je een verkeersovertreding beging? Berken je verkeersboete met onze handige boetecalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6743 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!