Nog steeds verkeersboetes ondanks arrest van Cassatie

De politierechtbanken leggen het arrest van het Hof van Cassatie gewoon naast zich neer. Daardoor komen de verkeersboetes niet in het gedrang.
  • Het Hof van Cassatie oordeelde dat de verkeersboetes uitgeschreven op basis van een nummerplaat alleen onwettig zijn.
  • Naast de politie leggen nu ook de politierechters het recente Cassatie-arrest gewoon naast zich neer.
  • Bestuurders die een snelheidsovertreding begingen, worden nog steeds veroordeeld tot het betalen van een boete.

Gooi die verkeersboetes toch maar niet in de prullenmand. Na de politie leggen nu ook de politierechtbanken het arrest van het Hof van Cassatie gewoon naast zich neer. Als daarvoor voldoende bewijzen zijn, behouden zij de mogelijkheid om automobilisten te veroordelen tot het betalen van een boete.

Even herhalen...

Vorige week oordeelde het Hof van Cassatie dat de verkeersboetes die enkel worden uitgeschreven op basis van een nummerplaat onwettig zijn. Om de persoonsgegevens van de automobilisten te achterhalen, maakte de politie gebruik van de Kruispuntdatabank bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen, maar dat mag niet omdat ze daarvoor nooit de toestemming vroeg aan de privacycommissie. Op die manier schenden zij de privacyregels. Agenten zijn namelijk niet gemachtigd om zomaar gegevens op te vragen bij die databank. Als een agent aan de bestuurder zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, dan is er geen probleem en is de boete wél geldig.

Nog steeds verkeersboetes opgelegd

Ondertussen bleek dat de politie geen rekening houdt met het arrest van het Hof van Cassatie en gewoon blijft flitsen. De uitspraken zijn dan ook niet bindend, maar dienen enkel als richtlijn. En na een aantal dagen onduidelijkheid volgen nu ook de politierechtbanken deze redenering. Sommige politierechters legden het arrest eerder al naast zich neer, anderen stelden de zaken uit tot wanneer er duidelijkheid kwam. In een mededeling bevestigt het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters (KVVP) - waarbij heel wat politierechters zijn aangesloten - nu dat ze de mogelijkheid behouden om toch nog te veroordelen. Met andere woorden: politierechters kunnen bestuurders dus nog steeds veroordelen tot het betalen van verkeersboetes. Een goede zaak, vindt ook het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Beging je een overtreding, dan mag je een verkeersboete in de bus verwachten. Ben je benieuwd hoe hoog die zal zijn, maak dan gebruik van onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 3463 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!