Nieuwe strategie alcoholcontroles is een succes

Tijdens de feestdagen werden de alcoholcontroles op een nieuwe manier uitgevoerd. Door plots op te duiken, is het bijna onmogelijk om eraan te ontsnappen.
  • Tijdens de feestdagen kruipen er nog steeds automobilisten dronken achter het stuur.

  • De politie veranderde van strategie, en dat blijkt nu een succes te zijn.

  • Voortaan is het zo goed als onmogelijk om te ontsnappen aan alcoholcontroles.

Ondanks de extra alcoholcontroles en de talloze waarschuwingen, zijn er toch nog elk jaar mensen die tijdens de feestdagen te veel drinken en erna nog dronken naar huis rijden. Neem daar nog eens de vele meldingen bij op de verschillende sociale media, en de politie zag zich meer dan ooit genoodzaakt om te veranderen van strategie. Deze blijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Controles ontwijken via kleinere wegen

Mensen die één glaasje wijn of 2 pintjes drinken, vormen niet het probleem. Dat ligt bij zij die de hele avond drinken en proberen te ontsnappen aan de alcoholcontroles. Zo rijden ze onder meer via kleinere wegen naar huis. En net dat wil de politie vermijden. Niet om het feest van de mensen te verpesten, maar omdat die wegen vaak moeilijker berijdbaar zijn. Ze zijn veel smaller en slechter verlicht, en worden vooral gebruikt door zwakke weggebruikers. Daarom is de politie van strategie veranderd. Niemand wil immers het nieuwe jaar ingaan met een onaangenaam nieuwjaarsgeschenk.

Nieuwe strategie alcoholcontroles

Ik het kader van de BOB-campagne werden er ook dit jaar tijdens de feestdagen extra alcoholcontroles uitgevoerd. Dit jaar koos de politie echter voor een nieuwe strategie. Ze waren namelijk minder zichtbaar. In plaats van een ganse nacht op één locatie te blijven staan, stelden patrouilles zich ergens een half uurtje op om zich erna te verplaatsen naar een andere plek. En dat de hele nacht lang. Ook wie verdacht gedrag in het verkeer vertoonde, werd eruit gepikt.

Ook probeerde de politie op die manier de sociale media te slim af te zijn. Door de meldingen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter hebben de meeste mensen binnen de 10 minuten door waar de controles zich bevinden. De ervaring leert dat sommige automobilisten dan toch dronken achter het stuur kruipen, maar dan gewoon de alcoholcontroles vermijden. Maar dit behoort nu definitief tot de verleden tijd. Nooit eerder was de pakkans zo groot. De politie is tevreden met de nieuwe aanpak en zal in de toekomst deze zogenaamde vliegende brigades steeds meer inzetten.

Blies je positief tijdens één van de vele alcoholcontroles en wil je weten hoe hoog de boete zal zijn? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 51 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!