Moet ik de autogordel altijd dragen?

Wat is de boete voor de autogordel niet te dragen? Boetecalculator legt het uit.

  • Hoeveel doden veroorzaakt het niet dragen van de gordel?
  • Wanneer hoef je de autogordel niet te dragen?
  • Hoe moet je kinderen correct vastklikken?

 

Hoe doeltreffend is de veiligheidsgordel? Wat zijn de gevolgen van het niet dragen van de gordel? Buiten het risico op verkeersboetes, die sinds mei dit jaar trouwens gestegen zijn, heb je door het niet dragen van de autogordel ook meer kans om een eventueel ongeluk niet te overleven. Maar liefst 35% van de bestuurders die omkwamen op de Belgische autosnelwegen, droeg de gordel niet. Hadden ze die klik wel gemaakt, hadden ze het in veel gevallen overleefd. Waarom dragen we de gordel dan niet?

 

Hoeveel doden veroorzaakt het niet dragen van de gordel?

Stef Willems van het Vias Institute bevestigt dat de voortdurende sensibilisering en het uitschrijven van verkeersboetes een positieve invloed heeft op het gordelgebruik. “Negen op de tien inzittenden dragen hem”, aldus Willems. “Maar er zijn duidelijk nog altijd chauffeurs die de risico’s niet voldoende beseffen.” Hoewel het niet dragen van de gordel geen ongevallen veroorzaakt, heeft het wel een grote impact op de gevolgen.

 

Van de mensen die volledig ongedeerd uit een ongeval kwamen, droeg 96% zijn gordel. Van wie om het leven kwam, was dat amper 42%. Het aantal dodelijke slachtoffers op onze wegen kende tussen 2009 en 2012 wel een daling.

 

Wanneer hoef je de autogordel niet te dragen?

Wist je dat wanneer je achteruit rijdt, je geen gordel hoeft te dragen? Er zijn inderdaad uitzondering voor het dragen van de gordel. Ook taxichauffeurs die klanten vervoeren, beambten van de post en in bepaalde situaties ook de bestuurders en inzittenden van prioritaire voertuigen, hoeven de gordel niet te dragen.

 

Een van de grootste misverstanden betreft het gebruik van de gordel als je zwanger bent. Dit is in tegenstelling tot wat velen denken niet gevaarlijk. Zowel jij als je baby zijn beschermd, op voorwaarde dat je de gordel correct draagt. Enkel met een geldig medisch bewijs kan je voor het niet dragen van de gordel een verkeersboete betwisten.

 

Hoe moet je kinderen correct vastklikken?

Maar liefst 1 op 3 ouders of grootouders geeft toe het kind niet altijd in een aangepast zitje te vervoeren. Voor jonge kinderen bestaan er nochtans allerlei kinderzitjes die zijn aangepast aan hun lengte en gewicht. Pas wanneer ze minimum 1,35 m zijn, mogen ze met de gewone gordel worden vastgeklikt, al is een zitkussen aan te raden tot ze 1,50m groot zijn. 

 

Verkeersboetes voor het foutief vastklikken van kinderen, liggen ook hoger dan die voor volwassenen. Let ook op dat wanneer je een baby op de passagiersstoel vervoert, de airbag uitgeschakeld is!   

 

Heb je zelf een overtreding begaan en wil je weten hoeveel de verkeersboete zal bedragen? Bereken je boete met onze handige boetecalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6406 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!