Met de motor naar het buitenland? Voorkom boetes!

Twee wielen, kilometers asfalt en een aanhoudend ronkend geluid... Niets zo bevrijdend als met de motor op vakantie te trekken. En ook al hebben de meeste motoren geen ruitenwissers om een boete onder te steken, toch komen heel wat motorrijders thuis met een buitenlandse verkeersboete. Door een Europese samenwerking is het immers veel makkelijker geworden om buitenlandse boetes te versturen en te betalen. Beter voorkomen dan genezen, vindt Boetecalculator. Daarom vind je hier een overzicht van enkele specifieke verkeersregels voor motorrijders in populaire vakantielanden.

  • In heel wat landen moet je overdag ook met je dimlicht aan rijden.

  • In Frankrijk heb je een andere uitrusting nodig dan in België.

  • Hou in Zwitserland rekening met de geluidsnorm.

Met de motor naar Duitsland

Duitsland, waar de wieg van BMW staat, is erg geliefd bij motorrijders. Leuk weetje voor wie met de motor door Duitsland gaat toeren, is dat je er meestal langs voor geflitst wordt. En daar heb je als motorrijder uiteraard geen nummerplaat hangen. Hou er wel rekening mee de verkeersregels in Duitsland verschillen van de onze. Zo is het in Duitsland verboden is om in een file tussen de rijen te rijden. Men is die verkeersregel wel aan het herbekijken, maar tot nader order kan je er dus nog altijd een verkeersboete aan overhouden. Vergeet niet om in Duitsland ook overdag je dimlicht te laten branden.

Met de motor naar Frankrijk

Heel wat Belgen keren van Frankrijk terug met een verkeersboete. Niet enkel voor veelvoorkomende overtredingen in Frankrijk met de auto, maar ook met de motor. En meestal puur uit onwetendheid. Zo is het sinds kort verplicht voor alle motorrijders en bromfietsers, inclusief passagier, om goedgekeurde handschoenen te dragen. Om een boete te vermijden moeten deze dus het welbekende CE-keurmerk dragen of het nieuwe in Frankrijk van toepassing zijnde EPI. Ook moet je helm 4 reflecterende stroken hebben waarvan minstens een op elke zijde van de helm. Stop ook een fluohesje in je motor- of tanktas want dit is verplicht te dragen in geval van pech. Let dus goed op je uitrusting om boetes in Frankrijk te vermijden.

Met de motor naar Spanje

Wanneer je in Spanje beboet wordt en je niet genoeg geld op zak hebt om de verkeersboete te betalen, mag de agent je motor aan de ketting leggen. Vindt de agent dat je met je rijgedrag anderen in gevaar brengt, dan riskeer je ook een rijverbod. In zo’n geval roep je best de hulp in van een advocaat. Deze zou de boete dan ook wat kunnen verlagen door het beoordelingsvermogen van de dienstdoende agent in twijfel te trekken. We raden je in ieder geval af om zelf je buitenlandse verkeersboete te betwisten.

Met de motor naar Zwitserland

In Zwitserland wordt overdreven snelheid streng in de gaten gehouden. Wil je zonder verkeerboetes terugkeren van de Zwitserse Alpen dan kan je je maar best aan de opgelegde snelheid houden. Ook hier moet je overdag met je dimlicht aan rijden. De Zwitsers hebben het ook niet echt hoog op met lawaai. Buiten de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen bij onoverzichtelijke wegsituaties en slecht zicht op smalle wegen verplicht om andere weggebruikers te waarschuwen. Maar anderzijds is overmatig of onnodig gebruik van geluidssignalen verboden. Natuurlijk maakt een motor lawaai. Het geluidsniveau mag echter niet meer bedragen dan de waarde die is vastgesteld bij de toelating, vermeerderd met 2 dB(A).


Heb je je in België niet aan de verkeersregels gehouden? Bereken dan je boete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6716 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!