Mag ik door rood licht rijden als de verkeerslichten defect zijn?

Mag ik doorrijden als de verkeerslichten maar rood blijven? Hoe kan ik een defect verkeerslicht melden? Dat ontdekt u bij Boetecalculator.

 

Iedereen heeft het al eens meegemaakt. Plots onverklaarbaar in de file, om uiteindelijk te ontdekken dat een defect verkeerslicht de schuldige is. Wat moet je doen als de verkeerslichten kapot zijn? Hoe kan je de situatie een handje helpen?

 

Wat moet ik doen als ik defecte verkeerslichten opmerk?

Allereerst is het belangrijk dat defecte verkeerslichten zo snel mogelijk gemeld worden als er nog geen signalisatie voorzien is. Je kan er namelijk niet van uitgaan dat de politie al op de hoogte is van het probleem. Voor je iets anders overweegt, kan je je beter veilig aan de kant parkeren en de defecte lichten melden aan de politie. Kan je niet veilig naar de kant? Dan schat je de situatie zo goed mogelijk in en bel je de politie zodra je de kans krijgt.

 

Wat als de defecte verkeerslichten helemaal niet werken?

Als de verkeerslichten op een zodanige manier defect zijn dat ze gewoon helemaal niet werken, schieten de normale verkeersregels terug in gang. Dat wil zeggen dat je je gedraagt alsof er helemaal geen lichten zouden staan. Je reageert gewoon op het verkeer zoals je dat anders zou doen. Vergeet daar vooral niet voorrang van rechts te verlenen. Zo’n situatie kan namelijk veel verwarring zaaien.

Zijn er andere verkeerslichten aanwezig en werken enkel die op jouw vak niet? Dan stem je je rijgedrag af op de andere lichten. Als je ziet dat alle andere lichten op rood staan en de weg vrij is, kan je gerust veilig je weg vervolgen. Dan kan je geen boete krijgen voor door rood licht rijden, aangezien er gewoon geen rood licht aanwezig is. Wees wel extra op je hoede!

 

Wat als het licht blijft op rood staan?

In de praktijk is het niet altijd gemakkelijk of aangenaam, maar in principe mag je nooit door rood licht rijden. Ook niet wanneer dat licht foutief op rood blijft staan. Hoewel de politie ervoor kan kiezen begrip op te brengen voor de situatie, zijn ze eigenlijk verplicht een boete voor door rood licht rijden uit te schrijven. En zo’n overtreding wordt zwaar bestraft.

Besluit je toch om niet door rood licht te rijden? Dan bel je best even de politie als je stilstaat. Let wel op wat je gesprek snel eindigt, want zelfs bij stilstand aan een rood licht mag je eigenlijk je gsm niet gebruiken. Schat dus goed in wat de veiligste oplossing is en laat je vooral niet beïnvloeden door toeterende chauffeurs achter je.

 

Wat als ik bij een defect toch besloot door het rood licht te rijden? Kan ik mijn boete in dat geval aanvechten? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6671 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!