Krijg ik een minder zware straf voor vluchtmisdrijf met lichte schade?

Wanneer is er eigenlijk sprake van vluchtmisdrijf en is eventuele schade bepalend voor mijn straf? Kunnen we spreken over vluchtmisdrijf als er geen aanrijding was? Onze experten verkeersrecht overlopen de belangrijkste zaken en beantwoorden al jouw vragen. Aarzel niet om contact op te nemen voor een antwoord op maat of bereken zelf je boete dankzij onze handige en gratis boetecalculator!

Wat zegt de wet over vluchtmisdrijf?

“De plaats van het ongeval verlaten om je te onttrekken van de dienstige vaststellingen” wordt door de wet beschouwd als vluchtmisdrijf. Concreet betekent dit dat iedereen die (als bestuurder van een voertuig) weet dat hij de oorzaak of aanleiding was van een verkeersongeval en die bewust de benen neemt, schuldig is aan dit misdrijf.

Wat bepaalt de strafmaat?

De rechter zal rekening houden met alle omstandigheden van het dossier. Dus ook met de omvang van de schade.

Vluchtmisdrijf is een aflopend misdrijf. Dit wil zeggen dat alles wat je doet na het verlaten van de plaats van het ongeval, geen invloed heeft op het misdrijf zelf. Keer je bijvoorbeeld na enkele minuten terug, is er dus nog steeds sprake van vluchtmisdrijf. Uiteraard speelt wat je (niet) doet na het vluchtmisdrijf, wel een rol voor de politierechter in het bepalen van de strafmaat.

Het bewust beslissen om de plaats van het ongeval te veraten, speelt hier een cruciale rol. Om na te gaan of die beslissing bewust werd genomen, moet de chauffeur op dat moment natuurlijk effectief geweten hebben dat er een ongeval of aanrijding heeft plaatsgevonden. Het mag dan ook niet verbazen dat dit ‘intentioneel element’ heel vaak de kern is van het pleidooi in de politierechtbank.

Ik laat mijn gegevens achter, is dat voldoende?

Dit is een hardnekkig gerucht dat bij veel mensen leeft maar het klopt niet.

Van zodra je de plaats verlaat, is er wettelijk gezien sprake van vluchtmisdrijf. Zelfs als je je gegevens achterlaat. Maar zoals eerder aangehaald zijn er heel wat factoren waar de politierechter rekening mee moet houden. Je gegevens achterlaten en doorrijden zal je dus niet meteen een vervolging door de politierechtbank opleveren, maar dit is zeker geen garantie. Denk bijvoorbeeld aan het mogelijke gevaar dat je briefje bijvoorbeeld niet wordt gevonden of wegwaait.

Het gouden advies hier is dus om steeds ter plaatse te blijven tot zolang alle vaststellingen gedaan zijn en gezamenlijk een aanrijdingsformulier in te vullen of dat de politiediensten de nodige vaststellingen komen doen.

Heb je vluchtmisdrijf gepleegd? Bereken volledig gratis en vrijblijvend je boete met onze calculator!

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6748 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!