Kies zelf waar je geflitst wordt!

Waarom roept de politie burgers op om door te geven waar er op 17 en 18 oktober 2018 geflitst wordt? Boetecalculator geeft meer info over de volgende flitsmarathon.

Wat als je zelf kon kiezen waar je geflitst wordt? Dat kan! Op 17 en 18 oktober 2018 organiseren de lokale politiezones en de federale politie in ons land de 10de flitsmarathon. Om te bepalen waar de radars worden opgesteld, lanceert de politie samen met VIAS Institute een oproep aan alle Belgen. 

Waar zal er tijdens de 10de flitsmarathon geflitst worden?

Helaas is de grootste killer op de baan, de zware voet. Maar liefst 30% van alle verkeersdoden in ons land is te wijten aan overdreven snelheid. Daarom wil de politie de burgers sensibiliseren door hen te betrekken bij de flitsmarathon. Voetganger, fietser, motorrijder, autobestuurder of vrachtwagenchauffeur: verkeersveiligheid gaat ons allemaal aan! Daarom vraagt de politie nu jouw inbreng voor de volgende flitsmarathon.

Hoe laat je van je horen? Via de website ikflitsmee.be kan je op basis van een adres of landkaart makkelijk doorgeven waar er volgens jou geflitst moet worden en waarom.

Waarom deze bijzondere oproep aan de burger?

Het is niet de eerste keer dat de burger mee mag bepalen waar er geflitst wordt. Dit initiatief werd voor het eerst gelanceerd bij de allereerste flitsmarathon in 2014. Toen werden ongeveer 50.000 suggesties geregistreerd, waarvan het merendeel voor eigen deur. Ondanks die geslaagde sensibiliseringsactie werden toen 15.615 van de 398.485 gecontroleerde voertuigen betrapt op overdreven snelheid.

Voor de komende jubileumeditie wil de overheid samen met VIAS Institue de actie dus herhalen. Als de vakbonden de politie tenminste geen stokken in de wielen steken.

Waarom boycot de politievakbond de flitsmarathon?

De flitsmarathon krijgt nu echter al af te rekenen met interne tegenkanting waardoor de hele actie in het gedrang komt. Drie van de vier politievakbonden hebben immers een stakingsaanzegging ingediend. Ook ACV zal protesteren tegen de huidige gang van zaken en onderbemanning bij de politie. Politievakbond NSPV vraagt haar leden om in plaats van boetes uit te schrijven de overtreder ‘op een educatieve manier’ te wijzen op zijn of haar fout.

De overheid blijft ons statuut elke dag afbreken en blijft onze sociale verworvenheden aanvallen”, klinkt het bij de vakbond. “Daarom willen we haar raken op een pijnlijke plek: de financiën.

Werd je onlangs zelf geflitst? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 56 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!