Is een wegenvignet verplicht in Zwitserland?

Bent u van plan om binnenkort met uw eigen voertuig naar Zwitserland te reizen? Alle buitenlandse chauffeurs hebben een wegenvignet nodig om op de Zwitserse wegen te rijden. Onze juristen geven u alle informatie over het gebruik, de prijs en hoe u een vignet voor Zwitserland kunt aankopen, net als de eventuele boete die voorzien is in geval van een controle.

Heeft u een vraag over een specifieke boete of overtreding? Neem contact op met onze experts.

Waar is de sticker verplicht in Zwitserland en wat is de geldigheid ervan?

Over het algemeen geldt dat het Zwitserse wegenvignet verplicht is voor motorvoertuigen (dus niet enkel auto’s maar ook motors) en aanhangwagens van minder dan 3,5 ton om in Zwitserland op eerste- en tweederangs nationale wegen (d.w.z. autosnelwegen en snelle rijstroken) te mogen rijden.
Waarschuwing: ook een sticker voor de trailer is verplicht!

De sticker is geldig voor een heel kalenderjaar, gedurende 14 maanden vanaf 1 december van het jaar voorafgaand aan de geldigheid tot en met 31 januari van het daaropvolgende jaar. Zo loopt bijvoorbeeld de geldigheid van het vignet van 1 december 2020 tot en met 31 januari 2022. Het wegenvignet moet aan de linkerkant aan de voorruit worden geplakt. Ook op de motor moet het goed zichtbaar zijn, door het bijvoorbeeld te plaatsen op de tank of voorruit. Beschadigde wegenvignetten zijn niet geldig.

Hoeveel kost de Zwitserse sticker en waar kan je het kopen?

Het vignet kost 40 Zwitserse franken, of omgerekend 37 euro. Er zijn twee opties om deze aan te kopen: je koopt de sticker op voorhand online, of je koopt hem in een fysiek verkooppunt in Zwitserland bij de grensovergang of bij een postkantoor bijvoorbeeld. Aan de grens kan u met euro’s betalen, maar ontvangt u het wisselgeld in Zwitserse franken.

In België bieden verschillende gespecialiseerde bureaus en verzekeringsmaatschappijen hun leden aan om hun Zwitsers wegenvignet online aan te kopen. Dit is iets duurder, maar op die manier vermijd je een eventuele rij aan de grens.

Wat is de boete voor een voertuig zonder sticker in Zwitserland?

Als u wordt gecontroleerd door de douane en niet beschikt over een vignet, ontvangt u een boete van 200 Zwitserse franken (omgerekend 185 euro), of vijf keer de prijs van het vignet.

Komt u ook door Frankrijk? Dan heeft u daar ook een vignet voor nodig. Bekijk zeker het artikel over het Crit’Air vignet.

U bent zonder geldige sticker naar Zwitserland gereisd en verwacht een boete te krijgen? Of heeft u nog een vraag over een specifieke overtreding, in België of Europa? Bereken het bedrag van de boete in een paar klikken met onze online simulator of neem contact op met onze experts.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 56 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!