Is een milieusticker verplicht in Frankrijk?

U reist binnenkort af naar Frankrijk voor werk of vakantie? Wees ervan bewust dat in bepaalde steden en gebieden een Crit’Air vignet noodzakelijk is. Deze milieusticker is een luchtkwaliteitscertificaat van uw voertuig. Deze verplichting is van toepassing op alle buitenlandse chauffeurs.  Hieronder vindt u alle informatie over dit eco-vignet, de verschillende categorieën, de zones waar het verplicht is, de prijs én waar u het kan kopen. Ook voor informatie over een eventuele boete in het geval van een controle bent u op de juiste plaats.

Vragen over een boete of specifieke overtreding?  Contacteer gratis onze experts!

Hoe werkt dit eco-vignet : 6 categorieën

Sinds juli 2016 geeft deze sticker aan hoe vervuilend uw wagen is. Het is verplicht in bepaalde Franse regio’s en steden. De voertuigen worden in 6 categorieën opgedeeld, gaande van 0 tot en met 5, waarbij voor elke categorie een unieke kleur werd bepaald. De meest vervuilende voertuigen komen in categorie 5 terecht en worden aangeduid met een grijze kleur. Benieuwd met welke categorie uw auto overeenstemt? Bekijk de overzichtstabel van de Franse Overheid.

Waar is de milieusticker verplicht?

De milieusticker is geldig zolang u niet verandert van voertuig of nummerplaat en geldt in heel Frankrijk. De sticker is noodzakelijk om u in drie zones te verplaatsen:

· ZCRs (Restricted Traffic Zones): sticker is hier permanent verplicht.

· De ZPA (Air Protection Zones): sticker is enkel noodzakelijk tijdens een zogenaamde ‘pic de pollution’, een tijdelijke extreme luchtvervuiling.

· ZPAd (Departmental Air Protection Zones): sticker is verplicht in een bepaald departement waarin tijdelijke verkeersbeperkingen van kracht zijn.

Verschillende grote steden liggen in zones met een beperkt verkeersbeleid waaronder Parijs, Lyon, Lille, Grenoble, Straatsburg en Toulouse. Daarbij komen de departementale beperkingen van de bovengenoemde ZPAd bij, die van toepassing kunnen zijn in de departementen Savoie, Gironde en Drôme. Het is dus aangewezen om op voorhand informatie te verzamelen en de sticker te bestellen.

Hoeveel kost de milieusticker en hoe kan ik het bestellen?

De milieusticker moet online besteld worden. Het is aangewezen om dit te doen op de officiële website van de Franse Overheid voor het toekennen van luchtkwaliteitscertificaten. De sticker kost 3,11 euro exclusief verzendingskosten. Voor België komt dit neer op 4,21 euro.

Om de sticker te kunnen bestellen, moet u zich registreren op de website en enkele gegevens invullen wat betreft uw voertuig. De betaling kan voltooid worden met een creditcard. U ontvangt dan uw factuur via e-mail met daarin uw certificaatgegevens. Deze factuur dient dan als certificaat totdat u uw officieel sticker ontvangt via de post.

Wat is de boete voor een voertuig zonder milieusticker in Frankrijk?

Wanneer u zonder geldige milieusticker rijdt in een zone waar dit wel verplicht is, riskeert u beboet te worden. De voorziene boete bedraagt 68 euro en moet betaald worden binnen de termijn van 45 dagen. In het geval van een onmiddellijke betaling wordt de boete verlaagd tot 45 euro. Bij een betalingsachterstand echter, kan de boete verhoogd worden tot 180 euro.

U hebt in Frankrijk zonder geldige milieusticker gereden en u moet een boete betalen? Of u hebt een vraag over een specifieke overtreding in België of Europa? Bereken het bedrag van de boete gratis in enkele stappen met onze online boetecalculator of neem contact op met onze experts.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6763 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!