Hoeveel kosten verkeersboetes in een lage-emissiezone?

In het voorjaar, en vooral in de maand mei, geniet je van tal van verlengde weekends. Zin om op stap te gaan in eigen land? Maar hoe zit het met die lage-emissiezones? Wanneer riskeer je verkeersboetes als toerist in eigen land? En wat kost een boete in lage-emissiezone?

Wat is een lage-emissiezone?

De Europese Unie heeft normen betreffende de luchtkwaliteit opgesteld. Luchtverontreiniging heeft immers een negatieve impact op onze gezondheid en het verkeer is een van de grootste boosdoeners. Door sterk vervuilende voertuigen uit de stadscentra te weren, moet de roetconcentratie afnemen en daarmee ook het risico op aandoeningen aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten.

Wie zo’n afgebakende lage-emissiezone (LEZ) met een sterk vervuilende auto inrijdt, wordt in de gaten gehouden met slimme camera’s en mag zich dan ook aan verkeersboetes verwachten. Al is het niet voor iedereen duidelijk hoeveel die verkeersboetes bedragen.

Welke verkeersboetes gelden in een LEZ?

De boete in een lage-emissiezone verschillen per stad. Wie een eerste overtreding begaat in Antwerpen mag zich verwachten aan een boete van €150. Een tweede overtredingen binnen hetzelfde jaar kost je €250 en een derde overtreding €350. In Brussel krijg je onmiddellijk een boete van €350. Je kan er echter pas 3 maanden later opnieuw een boete krijgen van hetzelfde bedrag.

Er wordt wel verwacht dat de regels jaarlijks strenger zullen worden en de verkeersboetes dan ook zullen stijgen. Bovendien worden er de komende jaren nog steden toegevoegd aan het lijstje.

Hoe kan je alsnog een LEZ binnenrijden met een vervuilende wagen?

Heb je een vervuilende auto en wil of moet je toch LEZ Antwerpen, LEZ Gent of LEZ Brussel binnenrijden? Dan dien je je vooraf online te registreren en een dagpas van €35 aan te vragen. Zo’n dagpas kan je echter maximum 8 keer per jaar aanvragen. Een andere optie om verkeerboetes te vermijden is je auto buiten de stad te parkeren en over te stappen op het openbaar vervoer.

Voor oldtimers gelden er wel uitzonderingen. Wie zich met een oldtimer van minimum 40 jaar oud registreert, geniet zelfs van een verlaagd tarief.

Beging je een overtreding terwijl je op stap was in eigen land? Bereken hieronder zelf je verkeersboetes of vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6741 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!