Hoe streng wordt parkeren op een voetpad bestraft?

Je ziet het nog steeds veel te vaak: auto’s die op fiets- of voetpaden geparkeerd staan. Ondanks dat het “maar voor eventjes is”, is dit wel een verkeersovertreding van de tweede graad. We gaan in dit artikel dieper in hoe hoog de verkeersboete kan oplopen en wat nog andere mogelijke gevolgen zijn.

Op boetecalculator kan je alvast geheel gratis zelf je eigen boete berekenen. Heb je toch graag vrijblijvend advies, staan onze experten steeds klaar!

Verkeersovertreding van de tweede graad

Met overtredingen van de tweede graad, wordt de veiligheid van personen onrechtstreeks in gevaar gebracht. Denk dan specifiek aan gsm’en tijdens het rijden, rechts inhalen waar dit verboden is, … maar dus ook gevaarlijk of hinderlijk parkeren.

Met gevaarlijk parkeren wordt parkeren op voet- of fietspaden en binnen de 3 meter van een oversteekplaats of de plaats waar fietsers verplicht het fietspad moeten verlaten om op de rijbaan te rijden, bedoeld.

De boete die hieraan gekoppeld wordt varieert tussen de 110 en 1375 euro en kan al dan niet gecombineerd worden met een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Belangrijk om te onthouden is dat in het geval van een herhaling binnen het jaar, de boetes verdubbeld worden.

Wat met foutparkeren

Sta je niet op een voet- of fietspad, maar gewoonweg fout geparkeerd? Dan ontvang je uiteraard nog steeds een boete, maar in dit geval spreken we van een overtreding van de eerste graad.

Dit is een overtreding die lokale besturen ook zelf kunnen sanctioneren door middel van GAS-boetes. Vreemd genoeg moest u vroeger een boete van 55 euro betalen wanneer het om een GAS-boete ging en 58 euro als de politie de overtreding vaststelde. Sinds enkele jaren werd dit gelijk getrokken en betaalt u steeds 58 euro voor deze overtreding.

Zelf vragen over je parkeerboete? Neem gerust contact op voor een antwoord op maat. Zelf je eigen boete berekenen, kan volledig vrijblijvend en gratis dankzij de boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6694 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!