Hoe kunnen we het promille alcohol in ons bloed meten?

Dat we maar 0.5 promille alcohol in ons bloed mogen hebben weten de meesten van ons misschien al. Maar wat betekent dit nu juist en hoe kan je jouw promille Wat betekent promille eigenlijk?

Wat betekent promille eigenlijk?

 

De letterlijke betekenis van promille is “per duizend”. Het is een rekenmaat net als percentages, maar dan op 1000 in plaats van op 100. In andere woorden: iemand met 0.5 promille alcohol in zijn bloed heeft dus eigenlijk een bloedalcoholgehalte van 0,005%.

Voor de meeste mensen komt dit neer op 2 glazen bier of wijn of een glas sterke drank. Dit zegt enkel iets over het bloedalcoholgehalte en niet over het feit of iemand dronken of aangeschoten is. Verder in dit artikel geven we een overzicht van de mentale en fysieke gevolgen bij verschillende hoeveelheden promille in het bloed.

 

Hoe kan je het promille alcohol in jouw bloed berekenen?

 

 

Het alcoholgehalte in jouw bloed kan je meten op verschillende manieren. De blaastest die de politie standaard afneemt, geeft enkel een indicatie van alcoholgebruik. De test zelf zegt niets over de hoeveelheid promille in jouw bloed. Daarvoor maakt de politie gebruik van een bloedtest om het exacte alcoholgehalte in jouw bloed te meten.

Helaas beschikken de meeste onder ons niet over deze meetapparatuur. Gelukkig zijn er online ook verschillende promille calculators die een inschatting kunnen maken van jouw bloedalcoholgehalte. Je kan bijvoorbeeld beroep doen op de alcoholcalculator.

Er zijn wel belangrijke beperkingen bij de vele online promille calculators. Zo zijn deze meestal berekend op standaardglazen zoals bijvoorbeeld een pint bier. Uiteraard ligt het alcoholgehalte hoger als je hetzelfde aantal glazen sterke drank zou drinken. De test houdt ook geen rekening met andere factoren zoals medicatiegebruik en hoeveelheid voedsel in de maag. Ook deze factoren kunnen doorslaggevend zijn bij het berekenen van jouw bloedalcoholgehalte.

 

Wat zijn de effecten van verschillende bloedalcoholgehaltes?

Effect 0,1 promille alcohol

Ook een kleine hoeveelheid alcohol in het bloed heeft al effect op het lichaam. Bij 0,1 promille merken we al een lichte wijziging in het humeur en dat de remmen iets losser worden.

Effect 0,3 promille alcohol

Vanaf dit niveau merken de meeste mensen een kleine daling op in het visueel vermogen. We worden minder alert en onze reactiesnelheid neemt af. We lijken sneller bereid om risico’s te nemen.

Effect 0,5 promille alcohol

Bij een bloedalcoholgehalte van 0,5 is de negatieve invloed op het visueel vermogen bij iedereen duidelijk. Daarbovenop zijn we minder goed in staat om snelheid en afstand correct in te schatten. Vanaf dit niveau is het besturen van een voertuig strafbaar.

Effect 0,8 promille alcohol

We kunnen ons nauwelijks meer concentreren en ontwikkelen tunnelvisie. Dat noemen ze het als ons gezichtsveld met ongeveer een kwart wordt beperkt. Met deze promille waarde wordt onze reactietijd met ongeveer 30 tot 50 procent verlengd en moeten we worstelen met onevenwichtigheden. Tegelijkertijd worden velen euforisch, ongeremd en overschat, een gevaarlijke combinatie. De bedwelming kan nauwelijks over het hoofd worden gezien voor onze omgeving.

We merken op dat we ons nog nauwelijks kunnen concentreren en dat ons gezichtsveld aanzienlijk afgenomen is. Onze reactiesnelheid is 25 tot 50% lager dan normaal. Qua humeur gaan bij veel mensen de remmen los en raakt men overmoedig. Op dit punt is het voor iedereen ook duidelijk dat je iets te veel gedronken hebt.

Effect 1,0 promille alcohol

Een bloedalcoholgehalte boven de 1,0 promille wordt ook wel de vergiftigingsfase genoemd. Onze visuele prestaties worden steeds slechter, net als onze mogelijkheid om snelheid en afstand correct in te schatten. Bij de meesten treden er duidelijke stoornissen op in spraak, evenwicht en coördinatie.

Effect 2,0 promille alcohol

Je bent helemaal van de kaart. Boven dit niveau zal u in de regel medische hulp nodig hebben. Men reageert zeer moeizaam of zelfs niet op externe prikkels. Vaak zal het lichaam in deze fase beginnen met overgeven om op die manier het vergif, in dit geval alcohol, uit de maag te krijgen.

 

Heb jij toevallig iets te diep in het glas gekeken en vervolgens tegen de politielamp gelopen? Maak gratis een berekening van jouw boete of straf op Boetecalculator of laat je bijstaan door onze experten!

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6788 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!