Hoe buitenlandse verkeersboetes betalen?

Een verkeerboete opgelopen in het buitenland? Sinds kort kan je die makkelijk online betalen. De nieuwe website die hiervoor gecreëerd werd, kadert in een project van Justitie, Mobiliteit en Binnenlandse zaken. Het project kostte maar liefst 5,2 miljoen euro maar zou zichzelf moeten terugbetalen op termijn. Boetecalculator licht toe hoe het nieuwe systeem voor het innen van buitenlandse boetes werkt.

Hoe buitenlandse verkeersboetes betalen?

  • Belgen verzamelen heel wat verkeersboetes in het buitenland.

  • Sinds kort kan je deze makkelijk online betalen.

  • Een kleine overtreding betaal je best onmiddellijk ter plaatse.

"Er zijn enkel winnaars in dit verhaal: de politie, het gerecht, de verkeersveiligheid. Er is één verliezer: de wegpiraat", aldus Jan Jambon, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Dankzij het nieuwe project worden de voorstellen tot onmiddellijke inning, minnelijke schikking en de bevelen tot betalen automatisch verzonden naar wie in het buitenland een verkeersovertreding beging. En Belgen verzamelen heel wat buitenlandse verkeersboetes! Vooral in Frankrijk worden we massaal betrapt op veelvoorkomende verkeersovertredingen. Wie de minnelijke schikking niet betaalt, moet bovendien 35% meer betalen. Een extra hap uit het vakantiebudget dus! En denk eraan dat verkeersboetes in het buitenland echt wel hoog kunnen oplopen!

Ben je zelf betrapt op een verkeersovertreding in het buitenland? Betaal je boete op de site verkeersboeten.be. Je moet enkel het nummer van de pv en de datum van de verkeersovertreding invullen. Het bedrag en de gestructureerde mededeling worden automatisch ingevuld want dit was een van de belangrijkste oorzaken voor betalingsproblemen van buitenlandse verkeersboetes. Betalen met een fysieke overschrijving kan ook nog steeds. Dit geldt niet enkel wanneer je met je eigen auto op vakantie gaat. Je kan in het buitenland ook een verkeersboete krijgen met een huurwagen, al is deze wat langer onderweg naar je thuisadres.

Als je natuurlijk ter plaatse wordt tegengehouden door de politie omwille van een kleine overtreding, betaal je best meteen. Ben je niet akkoord en wil je de boete betwisten, dan kan het zijn dat er om een waarborgsom gevraagd wordt. Het niet betalen van de boete én de waarborgsom kan echter leiden tot inbeslagname van je auto. In dat geval dien je of de boete of de waarborgsom, alsook de stallingskosten te betalen om je auto na maximaal 96 uur terug te krijgen. Een regel die in wel meerdere landen gehanteerd wordt.

Een gouden tip: Fris je kennis van de lokale verkeersregels op wanneer je met de auto naar het buitenland op vakantie gaat. Hou er rekening mee dat je ook als motorrijder in het buitenland met andere verkeersregels moet rekening houden. Ben je in België betrapt op een overtreding? Bereken dan je boete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6662 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!