Handsfree bellen geen verkeersovertreding, maar onveilig

Uit een onderzoek van het BIVV blijkt dat het rijgedrag ook wordt beïnvloed door handsfree bellen. Dit is echter nog steeds geen verkeersovertreding.
  • Het rijgedrag wordt beïnvloed door te bellen in de wagen, ook als dit handsfree gebeurt.

  • Handenvrij bellen is echter geen verkeersovertreding.

  • Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de huidige regelgeving niet strenger maken, maar is een voorstander van meer controles.

Uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat het rijgedrag wordt beïnvloed door te bellen in de wagen, ook als dit handsfree gebeurt en je dus geen gsm in de hand houdt. Zo heeft een automobilist die handenvrij belt bijna 30 procent minder aandacht voor andere chauffeurs, en ruim 40 procent minder voor verkeersborden. Na overdreven snelheid en alcohol is afleiding de grootste oorzaak van (dodelijke) ongevallen op de Belgische wegen, al wordt handsfree bellen niet beschouwd als een verkeersovertreding.

Minder aandachtig

Volgens het onderzoek heeft een automobilist die handenvrij belt 28 procent minder aandacht voor andere chauffeurs, en 44 procent minder voor verkeersborden. Ook keken ze minder frequent in hun linkse zijspiegel, en reden ze meer op de middelste rijstrook.

Handsfree bellen had ook invloed op het waargenomen gedrag van de bestuurders: één automobilist kreeg een snelheidsboete en 3 chauffeurs reden de afrit voorbij. De proefpersonen moesten een kort traject afleggen op de E17, tussen De Pinte en Kruishoutem. Onderweg werden ze gebeld, en door middel van een eye-trackbril konden onderzoekers nagaan waar de automobilisten naar keken. Voor het BIVV is er dus maar één gouden regel: wagen in, gsm uit!

Handsfree bellen geen verkeersovertreding

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is handsfree bellen achter het stuur geen verkeersovertreding. Bovendien voelt hij er weinig voor om dit te verbieden. Hij voegt er nog aan toe dat hij eigenlijk niet verrast is over de resultaten van het onderzoek. Dit bleek eerder al uit onderzoeken. Hij is van mening dat handsfree bellen moet worden afgeraden, maar spreekt zich niet uit over een verbod.

Sms'en, bellen en mailen met de gsm in de hand, dat is nog altijd het gevaarlijkste, en is dan ook een (zware) verkeersovertreding. Praten met je medepassagiers leidt ook af, dus waar trek je de lijn? Minister Weyts trekt die liever waar hij nu ligt, maar dan met meer controles. Volgens hem heeft het geen zin om de huidige regelgeving strenger te maken, in de hoop dat automobilisten het niet meer zullen doen.

De boete voor een verkeersovertreding kan hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 46 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!