Geldboete en rijverbod voor gecrashte Porsche

Waarom was de politierechter mild in zijn uitspraak? Hoe vaak wordt een tijdelijk rijverbod opgelegd in België? Boetecalculator geeft een overzicht.

Een rijverbod van één maand en een geldboete van € 1600. Die straf kreeg de 44-jarige bedrijfsleider uit Deerlijk vorige week voor een ongeval dat hij onder invloed met zijn Porsche veroorzaakte. Een relatief milde straf aangezien het niet de eerste keer was dat de man zich voor dergelijke feiten moest verantwoorden.

 

Waarom moest de man voor de politierechter verschijnen?

De feiten dateren van augustus 2017. De man had toen zijn laatste vakantiedag doorgebracht met zijn familie en daar was blijkbaar wat wijn aan te pas gekomen. Uit testen bleek immers dat hij 1,27 promille in het bloed had toen hij met zijn Porsche tegen de middenberm knalde. De deskundige bevestigde bovendien dat de man tegen een snelheid van 160 km/uur over de snelweg raasde.

Hij raakte zwaargewond en lag zelfs een tijdje in coma. Bovendien was het niet de eerste keer dat hij zich voor dergelijke feiten mocht verantwoorden. Ook in 2002 kreeg hij een rijverbod van 15 dagen voor rijden onder invloed.

 

Hoe oordeelde de politierechter?

“Of dat nu met een Porsche of met een geit gebeurt, maakt niet uit. Feit is dat hij te veel gedronken had.”, merkte de politierechter op. Nochtans zijn snelheidsovertredingen en alcoholintoxicatie de meeste voorkomende verkeersovertredingen met een Porsche. De kans dat je met een oude Citroën geit monsterlijke snelheden haalt is uiteraard gering.

Maar hij was zwaargewond en heeft op die manier misschien al een lijfstraf ondergaan...”, voegde de rechter nog toe en veroordeelde de man dus tot een relatief lichte straf bestaande uit een geldboete van € 1600 en een maand rijverbod.

 

Hoe vaak wordt een rijverbod uitgesproken?

Exact een jaar geleden verschenen in de kranten algemene cijfers over het rijverbod per provincie. Feit is dat dagelijks zo’n 158 bestuurders een tijdelijk rijverbod opgelegd krijgen. De kans is groot dat deze cijfers de komende jaren stijgen aangezien sinds dit jaar niet enkel de geldboetes, maar ook de andere straffen voor verkeersovertredingen zwaarder werden.  

 

Beging je zelf een verkeersovertreding? Bereken hieronder makkelijk je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan onze specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 55 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!