Geflitst met bedrijfswagen. Wie betaalt de boete?

De verkeersboetes, waaronder boetes voor overdreven snelheid, voeden jaarlijks de schatkist met honderden miljoenen euro’s. Een deel van dat bedrag gaat naar het verkeersveiligheidsfonds aangezien de risico’s van overdreven snelheid enorm zijn. Trajectcontroles registreren meer dan enkel de snelheid. Dus even remmen voor de flitspaal is ook geen oplossing meer om een boete voor overdreven snelheid te vermijden. Maar betaalt iedereen zijn verkeersboete uit eigen zak? Wat als je betrapt wordt op overdreven snelheid tijdens het uitoefenen van je job?

  • Bedrijfswagens rijden een kwart van alle verkeersboetes bij elkaar.

  • De werkgever kan mee aansprakelijk worden gesteld voor de boete.

  • Sinds de invoering van FMS (het IT-platform Fines Management Services) worden verkeersboetes ook rechtstreeks naar de werknemer gestuurd.

Geflitst onderweg naar het werk

Een boete voor overdreven snelheid die je oploopt terwijl je naar je werk of terug naar huis rijdt, betaal je zelf. Daarover bestaat geen twijfel. Word je bijvoorbeeld in het weekend betrapt met je bedrijfswagen tijdens een flitsmarathon van de politie? Dan draai je zelf op voor de verkeersboete. Ben je echter geflitst tijdens een verplaatsing in het kader van je job, dan is je werkgever mee aansprakelijk voor de verkeersboete. Het proces-verbaal wordt dan meestal op naam van je werkgever opgesteld.

Een aanvulling op je loon

Sommige werkgevers betalen zelf de verkeersboetes voor hun werknemers. Zo ontstond er vorig jaar enige opschudding toen bleek dat chauffeurs van De Lijn altijd kunnen rekenen op een bijdrage van de socialistische vakbond ABVV om die verkeersboete te betalen. Volgens Willy Van Eeckhoutte, professor socialezekerheidsrecht aan de Universiteit Gent, is de terugbetaling van zo'n verkeersboete te bestempelen als loon. Het maakt niet uit of de werkgever de verkeersboete rechtstreeks aan de inningsinstantie betaalt of aan de werknemer terugbetaalt.

Aftrekken van je loon

Een werkgever mag een boete voor overdreven snelheid die hij betaalt, ook niet zomaar bij het loon van de werknemer in rekening brengen. Een dergelijke inhouding op het loon is, mits enkele uitzonderingen, immers verboden door de loonbeschermingswet. In september 2015 werden echter voor het eerst verkeersboetes rechtstreeks naar de bestuurders van bedrijfswagens gestuurd in plaats van naar de werkgever of leasingmaatschappij. Dit werd mogelijk gemaakt door de invoering van het IT-platform Fines Management Services. Dit komt zowel de straffeloosheid als de verkeersveiligheid ten goede.

De invoering van het FMS

Door de invoering van dit platform vereenvoudigt de administratieve rompslomp ook. Als je je bedenkt dat een kwart van alle verkeersboetes bij elkaar wordt gereden door bedrijfswagens, dan weet je dat er een grote nood was aan een dergelijk systeem. Als je wordt geflitst of een andere overtreding begaat, kan je rekenen op de bescherming van persoonsgegevens. De werkgever wordt immers niet op de hoogte gebracht van de verkeersboete.

Zelf betrapt op te snel rijden en wil je weten wat een boete voor overdreven snelheid kost? Bereken je verkeersboete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5031 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!