Drugs in het verkeer

In België wordt er elke dag 155 keer een rijverbod uitgesproken voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs. Heb je zelf een dagvaarding ontvangen voor een verkeersovertreding die hiermee te maken heeft? Gebruik onze calculator om een zeer nauwkeurige inschatting te ontvangen van de mogelijke straf. Gratis, vrijblijvend en helemaal op jouw maat.

Gebruik onze calculator hier!

Wat is "de speekseltest"?

Tegenwoordig moet je geen urine- of bloedstaal meer afstaan wanneer je getest wordt op drugs. Met een simpele speekseltest gebeurt dit nu eenvoudiger en goedkoper. Na een positieve speekseltest volgt er een rijverbod van 12 uur of wordt je rijbewijs ingetrokken voor minstens 15 dagen. Daaropvolgend komt er een bloed- of speekselanalyse in een labo. Is deze analyse positief, volgt een verdere bestraffing.

Lees hier hoe een speekseltest precies verloopt.

Nultolerantie in België

Voor drugs in het verkeer geldt een nultolerantie in ons land. De politie voert regelmatig drugcontroles uit en gaat daarbij na of je bepaalde verboden stoffen in je lichaam hebt. Zodra je sporen van de volgende stoffen in je lichaam hebt, ben je strafbaar:

·         THC (cannabis)

·         Amfetamine (speed)

·         MDMA (xtc)

·         Morfine of 6-acetylmorfine (heroïne)

·         Cocaïne of benzoylecgonine (cocaïne)

Impact van medicijnen

Hoe druggebruik je rijstijl beïnvloedt, kan gesimuleerd worden met het Drug Driving Simulation Suit dat Ford ontwikkelde. Maar ook met medicijnen dien je op te passen. Te weinig mensen weten dat je ook strafbaar bent, en dus ook een geldboete tot 16 000 euro riskeert, als je rijvaardig verminderd is door het gebruik van geneesmiddelen.

Dit is wel degelijk opgenomen in onze wetteksten en er bestaat zelfs een speekseltest die bepaalde geneesmiddelen opspoort. Je riskeert bovenop je geldboete ook een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of zelfs definitief.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6668 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!