Dagelijks 2 boetes voor te traag rijden

Wist je dat er jaarlijks zo’n 650 verkeerboetes worden uitgeschreven voor te traag rijden? Ook traag rijden brengt de verkeersveiligheid in het gedrang en dus volgt er een boete van €55.
  • Enkel op de autosnelwegen geldt een minimumsnelheid.

  • Jaarlijks worden er zo’n 650 boetes uitgeschreven voor te traag rijden.

  • Een verkeersboete voor te traag rijden kost je €55.

 

Wist je dat de politie elk jaar zo’n 650 boetes uitschrijft voor te traag rijden? Dat meldt Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die over dit type ‘snelheidsovertreding’ een vraag stelde aan minister Jambon. Lahaye-Battheu is verheugd dat niet enkel snelheidsduivels worden bestraft. Ook te traag rijden kan immers heel gevaarlijk zijn.

 

Voor alle duidelijkheid: enkel op onze autosnelwegen geldt een minimumsnelheid. Die minimumsnelheid van 70 km/u wordt wel vaker niet gerespecteerd door zwaar overladen voertuigen. Ook gebeurt het wel eens dat iemand niet harder durft rijden. Aan die bestuurders raadt de politie aan om niet langer de autosnelweg te gebruiken. Andere bestuurders riskeren door zo’n trage wagen verrast te worden. As ze daardoor plots moeten uitwijken of remmen, kan dat erge gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid van alle mensen die zich op dat moment op de autosnelweg bevinden.

 

De vaste camera’s langs de autosnelweg registreren echter geen traag rijdende voertuigen. Dit is praktisch en technisch niet haalbaar want anders zouden alle voertuigen in een file ‘geflitst’ worden en een boete krijgen. Van de 650 boetes per jaar voor te traag rijden, zijn er 150 uitgeschreven voor te traag rijden op de autosnelweg. De overige 500 exemplaren krijgen bestuurders cadeau die het artikel uit de wegcode niet respecteren dat bepaalt dat ‘geen enkele bestuurder de normale gang van andere bestuurders mag hinderen door abnormaal traag te rijden wanneer daar geen geldige reden toe is, of door plots te remmen wanneer dit niet om veiligheidsredenen vereist is’. Een verkeersboete voor te traag rijden kost je €55.

 

Heb je zelf te traag of te snel gereden? Bereken je verkeersboete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6673 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!