Daarom krijg je een verkeerboete als je sms’t achter het stuur.

Wie tijdens het rijden sms’t, rijdt in principe blind en loopt de kans op een verkeersboete. Boetecalculator legt uit waarom!

Wie tijdens het rijden een sms verstuurt, rijdt in principe blind en riskeert als dusdanig een verkeersboete. De organisatie van Ouders van Verongelukte Kinderen wil dit fenomeen onder de aandacht brengen aan de hand van haar nieuwe sensibiliseringscampagne Blindmeters. Hiermee willen ze zelf laten berekenen hoe lang ze onoplettend in de wagen zitten.

Wat doen de Ouders van Verongelukte Kinderen om te sensibiliseren?

De Ouders van Verongelukte Kinderen lanceren regelmatig sensibiliseringscampagnes met betrekking tot meer verkeersveiligheid. De afgelopen jaren werd er onder andere ingezet op bewustmaking rond overdreven snelheid, vluchtmisdrijf en bellen achter het stuur. Dit jaar richt de organisatie zijn peilen op wie achter het stuur met de smartphone bezig is.

Speciaal voor de website blindmeters.com werd Google Maps getransformeerd tot een ware tekst editor. De Ouders van Verongelukte Kinderen nodigen je daar uit om op de wegen in jouw buurt een berichtje te typen. De website beschikt over een speciaal ontwikkeld lettertype dat gelinkt is aan de snelheidsbeperkingen die daar gelden, waardoor de woorden uitrekken tot de exacte afstand die je blind zou gereden hebben.

Hoe lang rijd ik gemiddeld blind als ik sms achter het stuur?

Wanneer je slechts één karakter typt aan een snelheid van 90km/u, staat dat gelijk aan een twintigtal meter blind rijden. Bij 120km/u loopt die afstand al op tot meer dan 27 meter. Om een concreet voorbeeld te geven, mis je zo’n 395 meter op de weg om de boodschap ‘Ik ben onderweg’ in te tikken.

Toch kan één onoplettend moment catastrofale gevolgen hebben. Tegenwoordig worden er meer ongevallen veroorzaakt door gsm’en achter het stuur dan door alcohol en drugs. Bijgevolg loopt iemand die veel sms’t tijdens het rijden terecht kans op een verkeersboete.

Welke verkeersboete riskeer ik?

Je mag enkel en alleen handsfree bellen achter het stuur en dat op voorwaarde dat je gebruik maakt van een handenvrije kit die op de juiste manier in je auto werd geïnstalleerd. Zelfs dan mag je nog steeds niet sms’en achter het stuur, ook niet wanneer je zo goed als stil staat in de file bijvoorbeeld.

Doe je dit toch dan kan je een fikse verkeersboete krijgen. Betaal je die onmiddellijk dan bedraagt die zo’n 116€, maar als de zaak moet voorkomen voor de politierechtbank dan kan het bedrag oplopen van 160€ tot 2000€ en kan eventueel een rijverbod worden opgelegd.

Beging u onlangs een verkeersovertreding en wil u graag weten hoeveel de boete zal bedragen? Neem contact op met de experts van Boetecalculator!

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6731 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!