Amper 69 alcoholsloten opgelegd in 8 jaar tijd

Wat zegt de huidige wetgeving over het alcoholslot? Wanneer wordt dit toegevoegd aan de boete voor dronken rijden? Boetecalculator verduidelijkt.

Wat als je betrapt wordt op rijden onder invloed? Eind december werd er aangekondigd dat de boetes en straffen dit jaar zwaarder zouden worden. Ook de boete voor dronken rijden. Zo werd er bijvoorbeeld meegedeeld dat wie met een hoge concentratie alcohol betrapt wordt ook een alcoholslot opgelegd zal krijgen. Nu blijkt echter dat het alcoholslot de voorbije 8 jaar amper 69 keer werd opgelegd.

 

Wat is een alcoholslot?

Een alcoholslot is een klein toestel dat verbonden wordt met de startmotor van de auto. Alvorens de auto te kunnen starten, moet je er als bestuurder in blazen zodat de hoeveelheid alcohol in de adem gemeten kan worden. Als de hoeveelheid alcohol gelijk aan of groter is dan 0,2 promille start de auto niet.

Je kan gerust vrijwillig een alcoholslot plaatsen om een eventuele boete voor dronken rijden te voorkomen, maar hou er wel rekening mee dat dit voorlopig nog vrij duur is.

 

Waarom wordt dit zo weinig opgelegd?

In de eerste jaren dat het in België mogelijk was voor rechters om dronken chauffeurs een alcoholslot op te leggen, werd er geen enkel geïnstalleerd. De eerste effectieve installatie kwam er pas in 2013. Volgens de huidige wet waren rechters ook niet verplicht om een alcoholslot op te leggen. Een boete voor dronken rijden en eventueel rijverbod was voldoende. Maar vanaf 1 juli 2018 komt daar verandering in.

Dan wordt een apparaat immers verplicht vanaf 1,8 promille en vanaf 1,2 promille in geval van recidive. Bij een eerste betrapping kan de rechter mits expliciete motivering alsnog de huidige boete voor dronken rijden opleggen.

 

Hoe wil minister Bellot deze wet uitbreiden?

In mei kondigde federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) nog aan dat hij graag een alcoholslot zou hebben in alle nieuwe autocars. Niet enkel in autocars voor occasioneel vervoer, maar ook in bussen voor schoolvervoer en het openbaar vervoer. Voor bestaande voertuigen voorziet hij een periode van 5 jaar om zich in regel te stellen.

In het verleden kreeg menig buschauffeur nog een boete voor dronken rijden. In 2009 bevestigde De Lijn zelfs nog dat er jaarlijks 10 van hun chauffeurs betrapt werden op rijden onder invloed. Die cijfers blijken de laatste jaren gelukkig wel een positieve trend te volgen.

 

Werd je zelf betrapt op rijden onder invloed? Bereken hieronder je boete voor dronken rijden met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5244 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!