Wat is de prijs van een alcoholslot?

Alcohol en achter het stuur kruipen… een slechte combinatie, zeker wanneer je meer op hebt dan wettelijk is toegestaan. Betrapt worden op dronken rijden resulteert dan ook vaak in hoge boetes. Naast het opleggen van een boete, kan er ook gekozen worden voor een rijverbod of een alcoholslot. Maar hoe werkt een alcoholslot nu juist en hoeveel kost het? We vatten de belangrijkste informatie hier samen.

Dronken achter het stuur? Bereken hier alvast je boete!

Wat is een alcoholslot?

Een alcoholslot zorgt ervoor dat de wagen enkel kan starten wanneer de bestuurder een negatieve alcoholtest aflegt. Het is een toestel dat in de wagen zelf wordt ingebouwd. Op die manier wordt verzekerd dat de bestuurder, wanneer het voertuig wordt gestart, niet geïntoxiceerd is. Uiteraard wordt ook tijdens het rijden aan de bestuurder gevraagd om te blazen in het toestel.

Is op een bepaald moment de test positief, dan slaat de motor onmiddellijk af.

Wanneer wordt een alcoholslot opgelegd?

Sinds de recente wijzigingen in de wetgeving in verband met het alcoholslot, is de rechter verplicht om nu een alcoholslot op te leggen wanneer men spreekt van een zware alcoholintoxicatie. Onder zware alcoholintoxicatie wordt een intoxicatie van 1,8 promille ofwel 0,78 mg/l ual (uitgeademde alveolaire lucht) verstaan.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de rechter de kans heeft om het alcoholslot ondanks de overtreding niet op te leggen. Deze mogelijkheid bestaat echter niet wanneer het gaat om een recidive van dronken rijden. In dit geval betekent dit dat de bestuurder binnen de drie jaar opnieuw wordt veroordeeld voor een alcoholintoxicatie van 1,2 promille (0.50 mg/l ual).

Naast het opleggen van het alcoholslot bepaalt de rechter ook de duur hiervan. Dit kan gaan over een periode van 1 tot 3 jaar of zelfs levenslang.

Heb ik een bijzonder rijbewijs nodig?

Een veroordeling tot een alcoholslot betekent natuurlijk ook dat je enkel gemachtigd bent om te rijden met een voertuig dat is uitgerust met een alcoholslot. Daarom wordt er hiervoor gewerkt met een bijzonder rijbewijs met vermelding van code 69. Dit document verkrijg je door met het attest van afgifte van het rijbewijs naar je gemeente te gaan.

Hoeveel kost een alcoholslot mij?

Er gaan heel wat kosten gepaard met een alcoholslot. Je kan kiezen om een alcoholslot te huren of aan te kopen. Omdat het totale prijskaartje van een alcoholslot aan de hoge kant is, kan aan de politierechter gevraagd worden om in het vonnis te voorzien dat de prijs van het alcoholslot in mindering gebracht wordt van de te betalen boete.

Ik huur een alcoholslot

Een alcoholslot huren brengt al snel een maandelijkse kostprijs van €125 met zich mee. Daarnaast zijn er nog de kosten om het in het voertuig in te bouwen en regelmatige downloads. Eén download komt neer op €60 en zijn regelmatig nodig.

Ik koop een alcoholslot

Wanneer je beslist om een alcoholslot aan te kopen zijn de kosten voor inbouw, uitbouw en downloads al inbegrepen. Dan kijken we naar bedragen van €2.500 voor één jaar tot €4.100 voor drie jaar.

Omkaderingsprogramma

Na de veroordeling wordt een lijst van erkende instellingen meegestuurd waar je dit omkaderingsprogramma kan volgen. De kosten kunnen een beetje variëren tussen deze instellingen, maar gemiddeld ligt de prijs tussen €1.210 en €2.200 op jaarbasis.

Onder het omkaderingsprogramma vallen de verschillende opleidingen en vormingen in verband met het alcoholslot, de analyse van de gegevens, persoonlijke begeleidingsgesprekken, het afrondingsgesprek en de administratie.

Heb je vragen over een ontvangen boete of overtreding? Neem contact op met onze experts voor een antwoord op maat. Je kan ook gebruik maken van onze boetecalculator om zelf je boete te berekenen!

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 43 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!