195 bliezen positief tijdens Antwerpse alcoholcontroles

Bij recente snelheids- en alcoholcontroles, de zogenaamde Wodca-controleactie, bliezen 195 van de 9.111 gecontroleerde automobilisten positief.
  • Tijdens recente (snelheids-) en alcoholcontroles bliezen 195 van de 9.111 gecontroleerde automobilisten positief.

  • Deze zogenaamde Wodca-controleacties zijn specifiek gericht op het terugdringen van het aantal nachtelijke weekendongevallen.

  • Dergelijke grootschalige acties blijken nodig te zijn. De Belg blijft hardleers op het vlak van rijden onder invloed en het niet respecteren van de geldende snelheidslimieten.

De grootschalige snelheids- en alcoholcontroles, de zogenaamde Wodca-controleactie, die onlangs werd georganiseerd door de lokale politiezones van de provincie Antwerpen, leverde 2,1 procent op alcoholgebruik betrapte automobilisten op, oftewel 195 van de 9.111 gecontroleerde bestuurders. Bij de snelheidscontroles hielden 9,8 procent, oftewel 104 van de 1.061 automobilisten, zich niet aan de geldende snelheidslimieten. Naast de lokale politiekorpsen namen ook de federale en scheepvaartpolitie deel, alsook studenten van de politieopleiding van Campus Vesta in Ranst.

Wodca-acties in strijd tegen weekendongevallen

De Wodca-acties zijn specifiek bedoeld om het aantal nachtelijke weekendongevallen door te hoge snelheid of rijden onder invloed terug te dringen. Antwerps gouverneur Cathy Berx had net voor de actie nog bekendgemaakt dat er vorig jaar (in vergelijking met 2015) in de provincie Antwerpen iets meer doden en gewonden (zwaar én licht) vielen in dat soort situaties.

Volgens Berx blijven deze Wodca-acties dan ook cruciaal in de strijd tegen het hoge aantal verkeersongevallen. Deze inzet kan leiden tot een gedrags- en mentaliteitswijziging bij de Belgische automobilisten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat gerichte snelheids- en alcoholcontroles broodnodig zijn om het aantal verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen duurzaam terug te dringen. De Belg blijft hardleers als het aankomt op dronken achter het stuur kruipen en de geldende snelheidscontroles niet respecteren.

Alcoholcontroles in 40 Antwerpse steden en gemeenten

De recente Wodca-actie gebeurde in 40 steden en gemeenten verspreid over de provincie Antwerpen. Daarbij werd het rijbewijs van 62 verkeersovertreders onmiddellijk ingetrokken. Tijdens de alcoholcontroles werden er veel minder dronken automobilisten betrapt: 2,1 procent tegenover 5,9 procent bij de actie in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal snelheidsovertredingen steeg echter wel, en dit met zo’n 2 procent.

Blies je positief tijdens één van de vele alcoholcontroles en wil je weten hoe hoog de boete zal zijn? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6477 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!