Veelgestelde vragen

Taal

Als ik een boete ontvang van bv. Spanje die volledig in het Spaans is en die ik dus niet versta, moet ik deze dan betalen?

Sinds 2013 bestaat er een Europese Richtlijn die bepaalt dat de verkeersboetes opgelopen in het buitenland (Europese Unie) vergezeld moeten zijn van extra informatie, zo niet dan ben je niet verplicht de boete te betalen. De boete zelf moet niet vertaald zijn, je moet gewoon in je eigen taal kunnen lezen wat precies de overtreding is en hoe je moet betalen. Let wel als je zou terugkeren naar dat land en daar staande wordt gehouden dan zal je alsnog de boete moeten betalen.  Ze zal dan vaak hoger liggen dan het oorspronkelijke bedrag.

Algemeen

Hoe kan ik een proces-verbaal betwisten?

In de gevallen dat de politie een onmiddellijke inning mag voorstellen, wordt het proces-verbaal u opgestuurd samen met een antwoordformulier. Als u de inbreuk betwist, noteert u de redenen van betwisting op het antwoordformulier (of op een bijlage), dat u terugstuurt naar de politie. Onze ervaring is wel dat hier maar zelden op wordt gereageerd en u louter wordt gedagvaard. Als u wilt weten of uw betwisting kans maakt, kunt u e-mail versturen naar verkeersrecht@intolaw.be.

bewijswaarde proces-verbaal

Mijn echtgenoot XXX heeft een PV ontvangen  voor een verkeersinbreuk van rijden in tegengestelde richting volgens de politieman die hem interpelleerde  op zaterdag 04 februari.   Benoit heeft zich verdedigd  in het PV, zeggende dat hij zich reeds op het kruispunt bevond om een andere richting te nemen en niet in de  opgenoemde straat, en dat de politieman in burger was.  Er staat geen foto van onze auto in het PV

Wij wachten op het antwoord van het gerecht

Welke raadgevingen kan u ons geven?

 

Indien een politieagent - zelfs in burger-  een vaststelling doet in een proces-verbaal dan betreft dit een proces verbaal tot bewijs van het tegendeel. Dit heeft een bijzondere bewijswaarde. Het is een de overtreder om het bewijs van het tegendeel te leveren. Dit is in de praktijk niet zo evident. U kan dit invullen op uw antwoordformulier dat u graag de foto wil bekijken. U kan ofwel op de griffie vragen om het strafdossier te mogen inkijken (let wel de foto zit niet altijd in het strafdossier) of u kan op de zitting zelf vragen dat het parket de foto's voegt.