Boete voor het door rood rijden

Vaak krijgen automobilisten die door rood rijden, een boete. De kans dat je niet wordt geflitst of gezien door een agent, is heel klein. Vervelend, maar uit onderzoek is gebleken dat door rood rijden één van de belangrijkste oorzaken is van ongelukken, mét een grote kans op een dodelijke afloop. Meestal kregen automobilisten bij het door rood rijden ook een boete voor overdreven snelheid.

Brandt het rode licht, dan betekent dit dat je hoe dan ook moet stoppen. Wanneer het oranje licht brandt, moet je niet stoppen als je het verkeerslicht zo dicht bent genaderd dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is. Groen betekent dat je moet doorrijden. Toch zal je ook bij het groene licht nog steeds op het verkeer moeten letten. Soms kunnen fietsers en voetgangers die jouw weg kruisen, ook groen hebben. Bovendien is het zo dat de bestuurder altijd verantwoordelijk is als hij of zij betrokken raakt in een ongeluk met zwakke weggebruikers, zelfs als voor hen het licht op rood stond. Knippert het stoplicht geel of oranje, dan betekent dit dat het buiten gebruik is. Dan zijn de gebruikelijke verkeersregels van toepassing.

Kreeg je in eigen land een verkeersboete en wil je graag weten hoe hoog de boete zal zijn, laat die dan berekenen door onze boetecalculator.