Zo ziet het nieuwe rijexamen er vanaf 1 juni uit.

Op 1 juni 2017 werd het rijexamen gewijzigd met als doel het aantal verkeersdoden op de weg te halveren. We zetten de wijziging even op een rij.
  • Het theoretisch rijexamen blijft bestaan uit 50 vragen waarbij je minimum 41/50 moet behalen.

  • Voor zware overtredingen worden vanaf nu 5 punten afgetrokken op het theoretisch examen.

  • Tijdens het praktisch rijexamen zullen er 6 mogelijk manoeuvres 2 geloot worden die de kandidaat dient uit te voeren.

 

Op 1 juni 2017 werd het rijexamen gewijzigd met als doel het aantal verkeersdoden op de weg te halveren. Hiervoor werd een in het theorie-examen een onderscheid gemaakt tussen een zware overtreding en een lichte fout. Onder een zware overtreding verstaan we door het rood rijden, een witte doorlopende streep overschrijden of overdreven snelheid.

 

Het theorie-examen zal nog steeds uit 50 vragen bestaan waarbij je minimum 41/50 moet behalen om te slagen. Bij een zware overtreding worden 5 punten afgetrokken en bij een lichte fout 1 punt. Als kandidaat mag je dus maximum 9 lichte fouten of 1 zware en 4 lichte fouten maken. Bij 2 zware overtredingen krijg je automatisch een onvoldoende. Een goede zaak vinden ze bij mobiliteitsorganisatie VAB. Wie door het rood rijdt, fouten maakt tegen de voorrangregels of niet weet dat je niet over een volle witte lijn mag, is immers een gevaar op de baan.

 

Eerder onderzoek toonde aan dat 1 op 3 kandidaten zich nauwelijks voorbereidt op het theoretisch examen. Met gokken kon je dus al eens geluk hebben. Nu de kandidaten weten dat ze met slechts 2 fouten gebuisd kunnen zijn, zal er hopelijk wat meer gestudeerd worden. Zware fouten worden niet zomaar afgestraft op het examen. Uit onderzoek blijkt dat door het rood rijden een van de belangrijkste oorzaken is van verkeersongevallen met grote kans op dodelijke afloop. Ook overdreven snelheid blijft een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen op onze Belgische wegen.

 

Ook het praktisch rijexamen ondergaat een make over. Tijdens je praktisch rijexamen moet je vandaag 2 manoeuvres uitvoeren: parkeren achter een voertuig en keren in een smalle straat. Voor het nieuwe rijexamen zullen er uit 6 mogelijke manoeuvres 2 geloot worden. Naargelang het manoeuvre zal je dit op de openbare weg of op een openbare plaats zoals een parkeerterrein moeten uitvoeren.

 

Wie een verkeersovertreding begaat, mag zich ook aan een boete verwachten. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn dan kan je die berekenen met onze boetcalculator

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6671 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!