Wie is in de fout bij een ongeval tijdens het ritsen?

Hoewel ritsen op 1 maart 6 jaar werd, weten veel bestuurders toch nog niet hoe het werkt. Ritsen is verplicht en zondigen tegen de regels is wel degelijk een verkeersovertreding. Bij een ongeluk tijdens het ritsen geldt dan ook dezelfde aansprakelijkheid als bij andere ongevallen. Hoe kan ik juist ritsen? Wat als ik een ongeluk heb tijdens het ritsen?

Hoe kan ik juist ritsen?

Allereerst is het belangrijk dat je duidelijk weet wanneer er moet geritst worden. Dat is namelijk enkel nodig bij vertraagd verkeer, niet in normale verkeerssituaties. Tijdens de file kan je dus naar het einde van de oprit van de autosnelweg rijden om te ritsen, maar tijdens normaal verkeer moet je gewoon veilig invoegen. Bij ritsen heeft de persoon die wil invoegen voorrang, maar bij normaal verkeer niet. Het is dus een heel belangrijk onderscheid dat veel verschil uitmaakt wanneer je een ongeval zou hebben.

Weet dus altijd zeker dat de situatie vraagt om ritsen en dat je niet gewoon een andere bestuurder afsnijdt door snel in te voegen.

Wie is aansprakelijk bij een ongeval tijdens het ritsen?

Wat als ik wilde invoegen en de persoon op het andere vak reed mij aan? Dan is die persoon aansprakelijk. Door de voorrangsregels niet te respecteren, beging die een verkeersovertreding. En als ik op het einde van de flessenhals tegen een auto reed die de normale snelheid ging? Dan ben je zelf in de fout door te willen ritsen wanneer er geen vertraagd verkeer is.

Het is dus zaak zeker altijd goed te evalueren of ritsen de gepaste reactie is op dat moment. Bij traag verkeer is niet ritsen een verkeersovertreding, bij normale snelheid is wel willen ritsen fout.

Hoe kan ik dat bewijzen?

Om zeker te zijn dat de situatie van het ongeluk niet fout te interpreteren is, beschrijft u de situatie best op het aanrijdingsformulier bij de opmerkingen. Als je geen verkeersovertreding beging, maar op de tekening wel in de fout lijkt, is dat achteraf heel moeilijk te weerleggen. Beter meteen alle mogelijke informatie bijvoegen dus. Zo beschrijf je onder andere beter uit welke richting beide partijen kwamen, hoe snel het verkeer vooruitging en wat de normale snelheidslimiet op die plek is.

Welke boete kan ik krijgen voor een verkeersovertreding tijdens het ritsen? Wat als ik een ongeluk had bij het ritsen, maar vergat toe te lichten op het formulier? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

boete calculator .be

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 39 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!